Οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επενδύουν χρόνο και προσωπική εργασία χωρίς να αποζητούν ανταλλάγματα.
Πηγαίνουν κάθε φορά που τους ζητηθεί για να βοηθήσουν τους πολίτες. Άλλωστε όπως λένε, αυτό είναι το καθήκον τους και γι’ αυτό μπήκαν στο Σώμα.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σε χιλιάδες περιστατικά αλλά το πιο επικίνδυνο ίσως ήταν η παραμονή τους στο μετρό Συντάγματος στις 29 Ιουνίου και η μεταφορά τραυματιών σε κοντινά νοσοκομεία τη στιγμή που έξω από αυτό, επάνω στην πλατεία, τα δακρυγόνα, οι πέτρες και το ξύλο έπεφταν… βροχή.
Εκείνη την ημέρα, θυμούνται, υπήρχαν και κάποιοι συνάδελφοί τους, που βρίσκονταν στο σημείο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
«Γιατί γίναμε εθελοντές»
«Έτυχε να βρίσκομαι σε σεμινάρια για πρώτες βοήθειες. Μου άρεσε αυτό που έβλεπα. Το έψαξα κι έτσι εντάχθηκα στην ομάδα» λέει στο newsbeast.gr ο εθελοντής, Άγγελος Γαζέτας.
Ο 42χρονος είναι Σαμαρείτης εδώ και πέντε χρόνια και δεν σκέφτεται ούτε στιγμή να αφήσει αυτό που κάνει. «Μόνο αν συντρέχουν λόγοι υγείας, θα το αφήσω. Ξέρετε; Αυτό που κάνεις, το κάνεις με την καρδιά σου και το κάνεις κι όταν δεν φοράς τη στολή. Έχω τύχει σε ατύχημα στο δρόμο με νεκρό και σταμάτησα να βοηθήσω. Όφειλα να το κάνω» αναφέρει.
Ο Άγγελος Γαζέτας από τη μέρα που μπήκε στην ομάδα μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε εκατοντάδες αποστολές ακόμη και επικίνδυνες. «Θυμάμαι το 2009 στην Πεντέλη τη φωτιά να μας περικυκλώνει. Τελικά τα καταφέραμε» προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας: «Οι πιο ωραίες, να ξέρετε, είναι οι αποστολές με παιδιά γιατί κρύβουν εκπλήξεις».
Η Αναστασία Βλαχοπούλου είναι ακόμη μία από την ομάδα των Σαμαρειτών. Βρίσκεται σε αυτή από το 2004 γιατί ήθελε και θέλει να προσφέρει στους συνανθρώπους της, τη βοήθειά της.
Μάλιστα, ήταν μία από εκείνους που δούλευε στις 29 Ιουνίου στο μετρό και έζησε από πρώτο χέρι τα όσα συνέβαιναν.
«Πάντα υπάρχει ο φόβος, το άγχος αλλά η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη και γι’ αυτήν εργαζόμαστε. Και δεν υπάρχει για μας, να ξέρετε, η φράση “δεν τα καταφέρνω”» αναφέρει στο newsbeast.gr.
Για να τονίσει ότι: «Βρισκόμουν σε ένα συνέδριο εθελοντικά. Ξαφνικά, ένας 75χρονος σκόνταψε στα σκαλιά και έφτασε δύο ορόφους πιο κάτω. Φαντάζεστε λοιπόν ότι ακόμη και οι φαινομενικά απλές αποστολές, με λίγη ατυχία, εγκυμονούν κινδύνους. Αυτή την αποστολή δεν θα την ξεχάσω ποτέ αλλά όπως είδα εκείνη έτσι βλέπω και κάθε μία που μου ανατίθεται με την ίδια σοβαρότητα».
Πάντως και οι δύο εθελοντές έχουν ένα παράπονο. Στην Ευρώπη, λένε, όλοι ασχολούνται με το θέμα ενώ στην Ελλάδα για να γίνουν σεμινάρια και να ενημερωθεί ο κόσμος, πρέπει εκείνοι να χτυπήσουν την πόρτα των υπευθύνων.
Πώς γίνεσαι εθελοντής
Οι Σαμαρείτες άρχισαν τη δράση τους το 1932 και είναι η αρχαιότερη εθελοντική οργάνωση πολιτικής προστασίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα από την ίδρυση του τμήματος έχουν εκπαιδευτεί περίπου εξήντα χιλιάδες άτομα. Όλοι τους απλοί πολίτες.
Ο εθελοντής Σαμαρείτης για να πάρει το πτυχίο του, είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει πεντακόσιες ώρες εκπαίδευσης σε θεωρητικά μαθήματα και άλλες εκατό ώρες πρακτικής εξάσκησης σε νοσοκομεία και στα σημεία των ατυχημάτων.
Το Σώμα δραστηριοποιείται σε 35 πόλεις της Ελλάδας και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών, Προνοσοκομειακής Υποστήριξης Ζωής, Έρευνας και Διάσωσης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών και Ναυαγοσωστικής. Οι υποψήφιοι εκπαιδεύονται κάθε Οκτώβρη και από κει και πέρα όταν ενταχθούν στην ομάδα, η εκπαίδευσή τους δεν σταματά ποτέ.