Στο εδώλιο θα καθίσουν στις 16 Νοεμβρίου έξι αγροτοσυνδικαλιστές από την Κρήτη που κατηγορούνται ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ως μάρτυρα υπεράσπισης καλούν τον… Γιώργο Παπανδρέου που με την ιδιότητα τότε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση είχε πάει στο λιμάνι του Πειραιά να τους συμπαρασταθεί στους αγρότες και είχε «πνιγεί», όπως κι εκείνοι, στα δακρυγόνα.
Οι Κρητικοί αγρότες είχαν ανέβει το Φεβρουάριο του 2009 στον Πειραιά με τρακτέρ και φορτηγά για να κάνουν κινητοποίηση στην Αθήνα. Με εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη παρενέβησαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και παρεμπόδισαν τους διαδηλωτές να φθάσουν στην Αθήνα ρίχνοντας χημικά. Εκείνοι έμειναν στο λιμάνι του Πειραιά για τρεις ημέρες και έφυγαν αφού αποχώρησαν τα ΜΑΤ.
Στην κινητοποίηση των αγροτών τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν τότε όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης από την Κρήτη (επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) και άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπουργοί σήμερα όπως ο κ. Ραγκούσης, Νομάρχες, Δήμαρχοι, πολιτικοί παράγοντες, ενώ δίπλα τους ήταν και ο τότε Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας. Οι αγρότες τώρα λένε ότι θα τους καλέσουν μάρτυρες υπεράσπισης.
«Έχουμε αναφέρει και τον κ. Παπανδρέου ως μάρτυρα υπεράσπισης. Αφού εκεί ήταν και έκανε δηλώσεις!» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Ντισπιράκης.
Μάρτυρες κατηγορίας εμφανίζονται κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και νησιών όπως η Χίος. Δεν αναφέρονται επαγγέλματα, πιθανόν να είναι επιβάτες και εικάζεται ότι είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται και για αστυνομικούς. Το περίεργο είναι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ότι μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας αναφέρονται και Κρητικοί από το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία. Ορισμένοι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το agronews.gr λένε (με επιφύλαξη) ότι θυμούνται τα ίδια ονόματα και σε δίκες που έγιναν στο παρελθόν.
Δείτε το βίντεο από δελτίο ειδήσεων της ημέρας των επεισοδίων