Όταν κάποιος θυμώνει περισσότερο απ’ όσο πρέπει, λέμε ότι «βγήκε από τα ρούχα του». Η φράση αυτή, λέει ο Τάκης Νατσούλης, προέρχεται από τις διάφορες τεχνικές που είχαν αναπτύξεις γνωστές προσωπικότητες ώστε να συγκρατούν το θυμό τους.
Όταν για παράδειγμα ο Ιούλιος Καίσαρας θύμωνε με κάποιον, προτού τον μαλώσει, έλεγε τρεις φορές απ’ έξω το λατινικό αλφάβητο. Έτσι, όταν τελείωνε, τα νεύρα του ήταν ήσυχα και μπορούσε να μιλήσει με ηρεμία. Κάποτε, που κάποιος φίλος του τον ειρωνεύτηκε άσχημα γι’ αυτό, ο Ιούλιος Καίσαρας σήκωσε το χέρι του και τον χτύπησε στο πρόσωπο. Ο φίλος του, που δεν περίμενε κάτι τέτοιο, τον ρώτησε για ποιο λόγο του φέρθηκε τόσο βάρβαρα.
«Απλούστατα», αποκρίθηκε εκείνος, «γιατί δεν είπα τρεις φορές το αλφάβητό μου κι έτσι δεν μπόρεσα να κρατήσω τα νεύρα μου».
Αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες χαρακτήριζαν το θυμό με διάφορες εκφράσεις. Έλεγαν: «Ουδέν οργής ειδικώτερον», «θυμού κράτει» κι ένα σωρό άλλα σχετικά.
Ο φιλόσοφος Αθηνόδωρος πάλι, όταν γέρασε και θέλησε ν’ αποσυρθεί από την αυλή του αυτοκράτορα Αυγούστου, του είπε, καθώς τον αποχαιρετούσε: «Ενθυμού, Καίσαρ, ίνα θυμωμένος ων, μη λέγης η πράττης τι η διακεκριμένως επαναλάβης όλα τα γράμματα του αλφαβήτου».
Τότε όμως ο Κλαύδιος – πρωτοξάδελφος του Αυγούστου, αγράμματος – που άκουσε τη συμβουλή, ρώτησε τον Αθηνόδωρο, τι έπρεπε να κάνει, όταν αυτός θύμωνε, αφού δεν ήξερε να πει το αλφάβητο.
«Εσύ», απάντησε ο φιλόσοφος, «αφού δεν ξέρεις γράμματα, να κάνεις κάτι άλλο: Να βγαίνεις απ’ τα ρούχα σου και να παίρνεις ένα παγωμένο λουτρό».
Η φράση: «Να βγαίνεις απ’ τα ρούχα σου» έκανε τόση εντύπωση τότε, ώστε όπου πήγαινε κανείς κι όπου στεκόταν, την άκουγε. Αλλά και στην εποχή μας, όταν κάποιος θυμώνει περισσότερο απ’ όσο πρέπει, λέμε ότι «βγήκε από τα ρούχα του».