«Η προσφυγική κρίση θα αντιμετωπιστεί μόνο αν η πίεση επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και το καθένα αναλάβει τις ευθύνες του». Αυτό τόνισε από τη Βαρκελώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις «Συνέπειες του Μεταναστευτικού», ενώ επισήμανε ότι «η κατάσταση στην Ειδομένη δεν τιμά την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Ο κ. Καμίνης βρίσκεται στη Βαρκελώνη προσκεκλημένος της δημάρχου της πόλης Ada Colau, στο πλαίσιο του «Barcelona Resilience Week» – Εβδομάδα Αστικής Ανθεκτικότητας», με επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν απολύτως απροετοίμαστη να δεχτεί τόσο μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, αν και ήδη από το 2014 τα πρώτα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται», ενώ αναφερόμενος στην ΕΕ, τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι λείπει η ισχυρή ηγεσία και η στρατηγική, με αποτέλεσμα τον διχασμό της Ευρώπης μπροστά σε μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση».

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ των πόλεων στη διαχείριση του προσφυγικού κύματος, καθώς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού ζητήματος γενικότερα.

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα η οικοδέσποινα της εκδήλωσης με τον δήμαρχο Αθηναίων, η δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να εκπληρώσει τις νομικές και πολιτικές της υποχρεώσεις και να υποδεχθεί τον αριθμό προσφύγων που της αναλογούν. Επίσης δήλωσε ότι θα αποστείλει επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό, με την οποία θα τονίζει ότι η πόλη της Βαρκελώνης είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον αριθμό των προσφύγων που της αναλογεί.