Τούρκοι λιμενικοί εντόπισαν και συνέλαβαν σήμερα δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, ενώ ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη με βάση τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια ομάδα από 42 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 12 παιδιά- βρήκε καταφύγιο στο κτίριο της ακτοφυλακής στην παραθαλάσσια πόλη Ντιντίμ (Δίδυμα). Δεκάδες άλλοι περίμεναν ανάμεσα στα βράχια, στην παραλία, υπό την επίβλεψη ένοπλων αστυνομικών, να τους παραλάβει ένα λεωφορείο.
«Φοβόμαστε να μείνουμε εδώ και φοβόμαστε να μείνουμε στη Συρία… Φεύγουμε για μια χώρα που θα μας δεχτεί. Θέλουμε ασφάλεια, κάποιον να μας φροντίσει», είπε η Σαμίχα Αμπντουλά, μια από τις γυναίκες που κάθονταν στην παραλία.
Σε μικρή απόσταση από την ακτή, ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ένα μικρό πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες. Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι, παρά τις περιπολίες πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πολλοί θα επιχειρήσουν να περάσουν γρήγορα στην Ελλάδα, προτού να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ. Στόχος της συμφωνίας αυτής, όπως έχουν αναφέρει ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι να αποθαρρυνθούν οι παράνομοι μετανάστες και να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων. Το μήνυμα, λένε, είναι απλό: αν προσπαθήσετε να περάσετε παράνομα, θα σας στείλουν αμέσως πίσω.
Όμως σε ένα μισοερειπωμένο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο του Ντιντίμ ελάχιστοι έχουν πληροφορηθεί τη συμφωνία. Ορισμένοι μετανάστες από τη Μοσούλη του Ιράκ, που έχουν εγκλωβιστεί εκεί επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τους διακινητές, δηλώνουν αποφασισμένοι να φύγουν. «Ακόμη και αν με πιάσουν, τι θα κάνω εδώ; Καλύτερα να πεθάνω προσπαθώντας», είπε ο 45χρονος Χουσέιν, οι τρεις γιοι του οποίου σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Ο ξενοδόχος ανέφερε ότι 20 Σύροι, τους οποίους χρέωσε ομαδικά με το ποσό των 500 λιρών (περίπου 170 ευρώ) τη βραδιά έφυγαν χθες για την Ευρώπη. Όμως, όπως είπε, είναι σίγουρος ότι θα φτάσουν κι άλλοι. «Ακόμη κι αν η Ευρώπη έδινε στην Τουρκία εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες, οι Σύροι δεν θα έμεναν. Οι οικογένειές τους είναι εκεί (σ.σ. στην Ευρώπη) και θέλουν να ενωθούν μαζί τους», σχολίασε ο τούρκος επιχειρηματίας.
Την ίδια ώρα, παρά τις συλλήψεις των επίδοξων μεταναστών στις παραλίες, άλλοι έφταναν με ταξί στο Ντιντίμ, μαζί με τα παιδιά τους και όδευαν προς τα μικρά ξενοδοχεία της τουριστικής πόλης τα οποία, όπως και σε άλλες παραλιακές περιοχές, επωφελούνται από τις διανυκτερεύσεις των προσφύγων κατά τη χαμηλή τουριστική σεζόν. «Οι αγορές, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, όλοι είναι ευτυχείς. Χάρη στους πρόσφυγες, φάγαμε ψωμί», είπε ο μάνατζερ ενός ξενώνα στη συνοικία Μπασμάν της Σμύρνης, μια πόλη-σταθμό στην πορεία των μεταναστών προς το όνειρο.
«Να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τους πρόσφυγες σε ένα μέρος. Θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ηρεμία και η ευημερία όλων», είπε ο Αρμαγκάν Γκουλτσινέκ, ένας κάτοικος της Σμύρνης, σε έναν δρόμο γεμάτο με καφενεία και καταστήματα που είναι πολύ δημοφιλή στους πρόσφυγες αφού ορισμένα από αυτά διαθέτουν και σωσίβια. «Να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτόν τον παραλογισμό», τόνισε.