Η περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο του νησιού, προχωρούν στην ίδρυση και λειτουργία του «Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αγοράς Εργασίας» με εξαετή λειτουργία.
Πρόκειται για ένα έργο με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας στο νησί και την καταγραφή των εργασιακών αναγκών ανά κλάδο και οικονομική δραστηριότητα.
Το σχετικό έργο υπογράφηκε σήμερα στην περιφέρεια από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα, του αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Παναγιώτη Σημανδηράκη και των μελών της ομάδας διοίκησης του επιστημονικού έργου, κοσμήτορα Θετικών Επιστημών Μιχάλη Ταρουδάκη, και του καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Νίκου Παπαδάκη.
Όπως τονίστηκε ο μηχανισμός θα υποστηρίζει την περιφέρεια στη διαμόρφωση πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και στη διατύπωση κατευθύνσεων για την εξειδίκευση των δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και προβλέπει την ολοκλήρωση της αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης στην αγορά εργασίας στην Κρήτη εντός του 2016 σε δύο φάσεις: Στην αποτύπωση της κατάστασης από επεξεργασία-ανάλυση δευτερογενών στοιχείων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 και στην επικαιροποίηση-επιβεβαίωση των στοιχείων μετά από πρωτογενή έρευνα ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2016.
Ακόμη προβλέπει την ετήσια επικαιροποίηση των δεδομένων στην αγορά εργασίας στην Κρήτη από το 2017 έως το 2021 ενώ για το 2019 προβλέπεται υλοποίηση εκ νέου πρωτογενούς έρευνας ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρήσεων.
Ο περιφερειάρχης κατά την υπογραφή μίλησε για ένα πολύ σημαντικό έργο που ανατίθεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζοντας την υπερηφάνειά του για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού και για το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν.
Επίσης ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της ανεργίας, μέσα από το Παρατηρητήριο, το οποίο, όπως είπε, είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα με δράση έως το 2022.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει, τόνισε, είναι η μείωση της ανεργίας ειδικά στους νέους μας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση, για τους νέους επιστήμονες στην αγορά εργασίας, για να γνωρίζουμε πού οδηγούμαστε με κυρίαρχο στόχο την αναχαίτιση της εξόδου των νέων μας στο εξωτερικό».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ευχαρίστησε την περιφέρεια Κρήτης και τον περιφερειάρχη για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού κάνοντας λόγο για καινοτόμο δράση σε πανελλήνιο επίπεδο.
«Το Παρατηρητήριο που θα έχει δραστηριότητα βάθους εξαετίας θα μας βοηθήσει εξαιρετικά να κατανείμουμε την εργασία αναλόγως των ειδικοτήτων και των δραστηριοτήτων όπως αυτές παρουσιάζονται» ανέφερε.
Ακόμη επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο, μέσω της επιστημονικής ομάδας του Παρατηρητηρίου, θα κάνει έλεγχο της κινητικότητας του προγράμματος και θα καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο και την περιφέρεια αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Τέλος ο κοσμήτορας Θετικών Επιστημών-υπεύθυνος του έργου Μιχάλης Ταρουδάκης και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, μέλος της διοίκησης του έργου Νίκος Παπαδάκης αναφέρθηκαν στο Παρατηρητήριο και στη σημασία του για τις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας.
Πηγή φωτογραφίας: ekriti.gr