Δραματική έκκληση απευθύνουν προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, 26 ανθρωπιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία και άλλων χωρών. Με σημερινή κοινή δήλωσή τους, καταδικάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «που παραβιάζουν το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο κλείνοντας τις πόρτες τους προς ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία».
Οι οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τις περιοριστικές πολιτικές που επηρεάζουν την ασφάλεια, την υγεία και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη, χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» τη διάκριση κατά των Αφγανών στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και τονίζουν ότι η απόφαση των αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ «ισοδυναμεί με αυθαίρετους και παράνομους περιορισμούς στο δικαίωμα του καθένα να ζητήσει διεθνή προστασία».
Οι αποφάσεις αυτές, συνεχίζουν, «έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ανθρώπινου πόνου». «Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα σε απάνθρωπες συνθήκες, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμηθούν στο ύπαιθρο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τους οδηγούν, επίσης, στην αγκαλιά των διακινητών και τους σπρώχνουν να βρουν νέες και επικίνδυνες διόδους ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους». Σχολιάζουν δε ότι «η Ευρώπη κινείται προς μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατεύθυνση».
Τέλος, καλούν την Ευρώπη να σεβαστεί τις Συνθήκες της, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε διεθνή προστασία.
Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν αλφαβητικά οι οργανώσεις ActionAid Ελλάς, Albanian Helsinki Committee, Belgrade Center for Human Rights, Civic Initiatives Belgrade, Civil Rights Program Kosovo, Doctors of the World Greece, European Council on Refugees and Exiles, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT), Helsinki Committee for Human Rights in Serbia, Građanske inicijative – Civic Initiative, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Greek Forum of Refugees, Grupa 484, Hrvatski pravni centar, International Rescue Committee, Lawyers Committee for Human Rights, Macedonian Young Lawyers Association, Norwegian Refugee Council, Open Gate – La Strada, Oxfam, Practical Policy Centre Serbia, Praksis, Praxis Serbia, Save the Children, Solidarity Now, VluchtelingenWerk Nederland.
Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας
Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της ενόψει της Συνόδου Κορυφής προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών «να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως δικό τους συνοριοφύλακα για να σταματήσουν πρόσφυγες και αιτούντες- άσυλο, οι οποίοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη, αποτελεί ένα επικίνδυνο και προμελετημένο τέχνασμα».
«Το να χρησιμοποιείς την Τουρκία ως μια “ασφαλή τρίτη χώρα” είναι παράλογο. Πολλοί πρόσφυγες ζουν ακόμα υπό άθλιες συνθήκες, μερικοί έχουν απελαθεί πίσω στη Συρία ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυροβολήσει Σύρους, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα», δηλώνει η Γκαουρί Βαν Γκούλικ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Η Ευρώπη έχει απόλυτη υποχρέωση να προστατεύσει τους πρόσφυγες και θα πρέπει να λάβει τη γενναία απόφαση να επισπεύσει την -άνευ όρων- μετεγκατάσταση επειγόντως», προσθέτει.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει παράνομες κρατήσεις και απελάσεις προσφύγων και αιτούντων-άσυλο που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία από τότε που αρχικά συμφωνήθηκε το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, τον Οκτώβριο του 2015. Η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνει ακόμα αναφορές για εξαναγκαστικές επιστροφές προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία. Επίσης, σημειώνεται ότι παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει τους Σύρους πρόσφυγες, πολλοί ζουν σε απελπιστικές συνθήκες, και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία δεν συμμετέχουν σε επίσημα προγράμματα εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, οι αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ σε νομικό επίπεδο παραμένουν στο κενό καθώς δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία οι αιτήσεις τους προκειμένου να τους αποδοθεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.