Το πλαφόν που επέβαλε μονομερώς η Αυστρία για την είσοδο και μετακίνηση προσφύγων στην επικράτειά της, το κλείσιμο των συνόρων που ακολούθησε και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch). Παράλληλα, επικρίνει την ΕΕ για το σχέδιο μετεγκατάστασης που, μετά από έξι μήνες, μένει ουσιαστικά ανενεργό, ενώ ζητά αντικατάσταση του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Η Εύα Κιοσσέ, υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου για θέματα της Ελλάδας, χαρακτηρίζει, στην ανακοίνωση, τον εγκλωβισμό των προσφύγων «ασυνείδητη και κοντόφθαλμη πράξη, που δεν προσφέρει καμία λύση, αντίθετα προκαλεί ταλαιπωρία και βία».
Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, συνεχίζει η ανακοίνωση, στα επεισόδια της 29ης Φεβρουαρίου με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 18 με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα, ενώ 4 χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες. Δέκα παιδιά, εκ των οποίων μερικά κάτω των πέντε ετών, ήταν ανάμεσα στους τραυματίες.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, το Παρατηρητήριο αναφέρεται στους 7.000 ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη σε άσχημες συνθήκες, καθότι ο καταυλισμός σχεδιάστηκε για 2.500 άτομα.
Επίσης, το Παρατηρητήριο, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για τη συμφωνία μετεγκατάστασης 66.400 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων, μετά από σχεδόν έξι μήνες που συναποφασίστηκε, μόνο 295 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη.
«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης για να ελαφρύνουν το βάρος για την Ελλάδα», επισημαίνει το Παρατηρητήριο. Αυτό θα πρέπει να γίνει αφενός δίνοντας στους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα περισσότερα κίνητρα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέσω της καλύτερης πληροφόρησης και ταχύτερης επεξεργασίας των δεδομένων τους, και αφετέρου καθιστώντας διαθέσιμες θέσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των hot spots. Το σύστημα του Δουβλίνου θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα πιο δίκαιο μηχανισμό για τον προσδιορισμό του υπεύθυνου κράτους-μέλους ως προς την εξέταση κάθε συγκεκριμένης αίτησης για διεθνή προστασία, προσθέτει η ανακοίνωση.
«Είναι γελοίο να βλέπουμε από τη μια πλευρά ένα σχέδιο μετεγκατάστασης που έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίσει την πίεση που δέχεται η Ελλάδα, και από την άλλη προσπάθειες από ορισμένα κράτη-μέλη να ρισκάρουν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων», υποστηρίζει η κ. Κιοσσέ στην ανακοίνωση. «Αλλά πάνω απ’ όλα, οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον πραγματικό κίνδυνο της ταλαιπωρίας για εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δεν θα έχουν πιθανότητα να δεχτούν την προστασία που χρειάζονται».