«Οι ελλείψεις κτηνιάτρων στην Αττική, φέρνουν επιβαρύνσεις τελών στους εξαγωγείς». Αυτό συμπεραίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανακοίνωσή του που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική του σελίδα του, με την οποία γνωστοποιεί τη σχετική εγκύκλιο της περιφέρειας Αττικής για τις ελλείψεις κτηνιάτρων και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται με εγκύκλιό της η περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις ότι «το τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (ΚΔΥ) στελεχώνεται από μόνο δύο κτηνιάτρους» καθώς και για «τη γενικότερη υποστελέχωση της υπηρεσίας σε κτηνιάτρους, τον φόρτο εργασίας και για την παρούσα μη διάθεση υπηρεσιακών αυτοκινήτων». Ως εκ τούτου, οι έλεγχοι πιστοποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, εκτός κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, θα πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος, αλλά και με την προϋπόθεση καταβολής πρόσθετων τελών για τους ελέγχους που αφορούν «υπερωριακή απασχόληση κτηνιάτρων για πιστοποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για εξαγωγή».
Μάλιστα τα εν λόγω τέλη θα πρέπει να καταβάλλονται «πριν από τη διενέργεια των ελέγχων αυτών», ενώ «σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των τελών δε θα εγκρίνεται η υπερωριακή απασχόληση του κτηνιάτρου».
Η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας εφιστά την προσοχή στις επιχειρήσεις για την «έγκαιρη ενημέρωση της υπηρεσίας με την υποβολή αιτήματος για την υπερωριακή απασχόληση κτηνιάτρων και την αντίστοιχη καταβολή πρόσθετων κτηνιατρικών τελών σε ημερομηνία προγενέστερη του ελέγχου».
«Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Αττική πραγματοποιείται το 51% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ενώ πέραν των 60 ελέγχων ετησίως, όλοι οι υπόλοιποι εκτός ωραρίου έλεγχοι θα επιβαρύνονται με τα σχετικά τέλη, περιορίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα προϊόντων όπως ιχθυηρά, γαλακτοκομικά, μέλι κ.α.» όπως αναφέρει ο σύνδεσμος.