Την εκτίμηση ότι έχουν προβλήματα και οι έξι χώροι, που προτάθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τη δημιουργία χώρου δεύτερης υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διατύπωσε ο γγ Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών Βασίλης Παπαδόπουλος. Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, είπε χαρακτηριστικά: «Για τους χώρους που έχουν προταθεί έχω εικόνα και έχω έκθεση και του στρατού για τα προβλήματα. Έχουν προβλήματα και οι έξι χώροι». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων ενώ αμέσως μετά ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Εγώ θα εκτιμούσα ότι πιθανώς υπάρχει ένας χώρος από όλους αυτούς. Είναι μικρός, αλλά πραγματικά εγώ τον κρατάω και θα τον προτείνω», ωστόσο απέφυγε να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους δημάρχους.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε κατηγορηματικά ότι «αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση δύο χώροι». «Έχουν επιλεγεί δύο χώροι, υπάρχουν δύο χώροι. Ο ένας είναι το Σχιστό. Ο Δήμος Κερατσινίου βάζει δεσμεύσεις. Εμείς είμαστε σύμφωνοι με τις δεσμεύσεις του Δήμου Κερατσινίου, θα προχωρήσει η υλοποίηση. Πιθανολογώ ότι ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση στο στρατόπεδο του Σχιστού. Στο πρώην στρατόπεδο Διαβατών υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε υπόψη. Δικαιολογημένες ή μη δικαιολογημένες, οφείλουμε να τις έχουμε υπόψη» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είπε ότι προβλέπει, εκτός από τα πέντε hot spots στα νησιά, την ανάπτυξη δύο κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης γιατί, όπως είπε, σε περίπτωση “κλεισίματος” της Ειδομένης θα αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή.
«Όταν θα κλείσει η Ειδομένη θα μειωθεί η ροή, όχι σε μια εβδομάδα αλλά σε ένα μήνα θα μειωθεί. Θα αναζητήσουν από αλλού ή και δεν θα έρχονται μέσω Ελλάδας», είπε και προσέθεσε ότι αυτό σημαίνει πως θα εγκλωβιστεί πληθυσμός στην Ελλάδα. «Πόσος δεν μπορούμε να έχουμε εκτίμηση. Δεν μπορώ να μιλήσω ούτε για εκατό ούτε για διακόσιες ούτε για εβδομήντα χιλιάδες», σημείωσε και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα στις 25 Οκτωβρίου του 2015 υποσχέθηκε στην Ευρώπη ότι θα αναπτύξει 50.000 θέσεις φιλοξενίας γιατί αυτές ήταν οι εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας.
«Θέλουμε μια δεύτερη γραμμή γιατί όταν εγκλωβιστεί ο κόσμος στη χώρα θα λειτουργήσει το σύστημα του relocation. Η Ευρώπη θα δεχτεί αρκετά σημαντικό αριθμό κόσμου από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το σύστημα αυτό δεν έχει λειτουργήσει τώρα. 250 άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι τώρα, όμως θα λειτουργήσει. Αλλά για να λειτουργήσει και να φύγουν 66.000 άνθρωποι από την Ελλάδα στην Ευρώπη -με ένα σχεδιασμό του Μαΐου που είναι ανεπίκαιρος, καθώς πλέον οι εκτιμήσεις είναι για 80-90.000 κόσμο που θα πρέπει να φύγει σε ορίζοντα διετίας από την Ελλάδα στην Ευρώπη- η κάθε χώρα θα πρέπει να ελέγχει και εκείνη αυτόν που θα πάει στη χώρα της. Αυτό πρέπει να γίνει σε κάποια κέντρα. Δεν μπορεί να γίνει σε ένα σύστημα διασποράς», τόνισε.
Σημαντικές αντιρρήσεις εξέφρασαν οι δήμαρχοι της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τους έξι χώρους ελήφθη ομόφωνα και μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλες προτάσεις. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασαν την άποψη των δημάρχων υπέρ της ύπαρξης περισσοτέρων του ενός χώρων και της διασποράς των ατόμων που θα μεταφερθούν σε κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων. «Θέλουμε κάποια μεγάλα κέντρα όχι 100-200 ατόμων», απάντησε, από την πλευρά του, ο γγ Μετανάστευσης.
Για το τι μέλλει γενέσθαι στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι το κέντρο που θα δημιουργηθεί θα είναι στο πρότυπο του Ελαιώνα (στην Αθήνα), εκτίμησε τη δυναμικότητά του σε τουλάχιστον χίλια άτομα και διευκρίνισε ότι θα είναι περιφραγμένος χώρος και φυλασσόμενος από την αστυνομία, αλλά με πολιτική διοίκηση, και αν όχι στον αστικό ιστό, τότε κοντά σε αυτόν. Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραμονή των ατόμων για λίγο χρονικό διάστημα, μέχρι κάποιους μήνες το πολύ, μέχρι να διοχετευτούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι οι όποιες προτάσεις των δημάρχων θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς «την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο η χώρα θα πρέπει να επιδείξει πρόοδο καθώς ακούγονται και σχέδια για έξοδο από την συνθήκη Σένγκεν». «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Έξοδος από τη Σένγκεν δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αλλά σταδιακό κλείσιμο ή επιβολή συνοριακών ελέγχων σε όλη την Ευρώπη σημαίνει έναν σοβαρό κλυδωνισμό της Ευρώπης», πρόσθεσε.