Στα τέλη Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος τοποθετήθηκαν περίπου 50 σκηνές. Κάθε μέρα, μετά τις 8 το βράδυ, οι «Αγανακτισμένοι» καλούσαν σε συνέλευση τον κόσμο. Εκεί εξέφραζαν δημοσίως τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους και πρότειναν λύσεις για να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Όμως, το Σύνταγμα, όταν οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία και τη λεωφόρο Αμαλίας, η οποία έκλεινε από συγκεντρωμένους μετά τις 6 το απόγευμα, είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε «τσαντίρι», όπως το είχαν αποκαλέσει μέλη της κυβέρνησης, τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι της αγοράς.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των ξενοδόχων και του εμπορικού κόσμου προκειμένου να βρουν μία λύση για την επίλυση του προβλήματος.
Έτσι λοιπόν, μετά και τα απανωτά δημοσιεύματα καθώς και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που έδειχναν την αρνητική πλευρά της πλατείας, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με τη διαδικασία του αυτοφώρου, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, για τους κατασκηνωτές στην πλατεία Συντάγματος.
Κι αυτό γιατί στο Σύνταγμα είχαν τοποθετήσει μέχρι και περίπτερα οι μετανάστες. Περίπτερα με τα οποία ήθελαν να πιέσουν την πολιτική ηγεσία. Και αυτό δεν είναι το μόνο αφού από το πρωί στο Σύνταγμα το παρεμπόριο είχε την τιμητική του. Από νωρίς αλλοδαποί πουλούσαν μαϊμού – προϊόντα, από τσάντες και γυαλιά ηλίου μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Το παρεμπόριο και τα περίπτερα των μεταναστών ήταν καθημερινά φαινόμενο στην πλατεία Συντάγματος
Γι’ αυτό και δύο ημέρες μετά την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, συνεργεία του δήμου Αθηναίων με τη συνδρομή της Αστυνομίας επιχείρησαν και τελικώς καθάρισαν την πλατεία από τους σκηνίτες.
Σήμερα, η πλατεία Συντάγματος διαφέρει. Στους χώρους όπου είχαν στηθεί οι σκηνές έχει τοποθετηθεί γκαζόν και ποτιστήρια. Τα σπασμένα παγκάκια από τους τραμπούκους που παρεισφρέουν στις πορείες (όχι όλα όμως ακόμη) έχουν αντικατασταθεί από καινούργια, στα οποία πλέον μπορούν να κάτσουν ελεύθερα όλοι όσοι πηγαίνουν στο κέντρο μία βόλτα.
Τα πανό με τα υβριστικά αλλά και πολιτικά μηνύματα δεν υπάρχουν πια. Όμως, οι εργασίες αποκατάστασης της πλατείας δεν έχουν τελειώσει ακόμη.
Για να ολοκληρωθούν πρέπει να τοποθετηθούν τα μάρμαρα που έχουν σπάσει γύρω από τα σιντριβάνια. Πρέπει να σβηστούν τα συνθήματα που βρίσκονται στα μάρμαρα και σε διάφορα άλλα παγκάκια.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καμίνη το κόστος της αποκατάστασης της πλατείας θα στοιχίσει τουλάχιστον 700.000 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό όλες οι διαδικασίες.Βέβαια, καλό είναι να ενδιαφέρεται ο δήμος για την πιο κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, όπως έκανε, αλλά δεν πρέπει να αφήνει υπόλοιπα κεντρικά σημεία της Αθήνας στο έλεος κάθε επιτήδειου. Γιατί όποιος βγει μία βόλτα στο κέντρο αυτή τη στιγμή, από την Ομόνοια μέχρι την Πατησίων, καθώς και τα γύρω στενάκια, θα συναντήσει τοξικομανείς, ιερόδουλες και παράνομους πωλητές. Κι αυτή δεν είναι εικόνα για μία σύγχρονη πρωτεύουσα, όπως θέλει η Πολιτεία, τουλάχιστον να παρουσιάζει την Αθήνα.