Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλα τα αστικά κέντρα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την άμεση έναρξη εργασιών συντήρησης της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, την σύσταση γραφείων βοήθειας επενδυτών σε κάθε περιφερειακή ενότητα και τη δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης του κοινού για έκτακτα καιρικά φαινόμενα προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, όπου παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης για το 2015.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι βασικοί άξονες της πολιτικής της περιφέρειας εντός του 2015 ήταν η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της περιφέρειας και η αλληλεγγύη, η κοινωνική μέριμνα και η δημόσια υγεία. Σε αυτό το μήκος κύματος, μίλησε για τις δράσεις της περιφέρειας στον τομέα της προώθησης του εμπορίου, στα συγκοινωνιακά έργα που σημείωσαν μεγάλη πρόοδο όπως ο κόμβος Κ16 και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Ενδεικτικά σημείωσε ότι αποτέλεσμα της τουριστικής πολιτικής του 2015 ήταν η αύξηση των αφίξεων των τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς καταμετρήθηκαν περισσότεροι από 250.000 τουρίστες ετησίως τα τελευταία δυο χρόνια.
Ειδικά για τον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, υπογράμμισε ότι η περιφέρεια παρείχε σε άπορους βασικά είδη διατροφής και άλλα προϊόντα, ενώ για τέταρτη συνεχή χρονιά προσέφερε παιδικά παιχνίδια σε ορφανοτροφεία, παιδικούς σταθμούς και ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μιλώντας για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013 επανέλαβε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του έφτασε το 114,2% με συνολικές πληρωμές 775 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρθηκε, όμως, και στα προβλήματα των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων κάνοντας λόγο για αδιανόητα πολλαπλούς ελέγχους και ελεγκτικούς μηχανισμούς με καθυστέρηση στην καταβολή κονδυλίων για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Είπε, ακόμη, ότι η μείωση των ΚΑΠ φτάνει το 75% κάτι που, όπως εκτίμησε, ακυρώνει κάθε νέο επενδυτικό σχέδιο και βαλτώνει ακόμη και τα βασικά έργα βελτίωσης σε μονάδες υποδομές.
Από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γιάννης Ανδρίτσος αναφέρθηκε στη ματαίωση διαγωνισμού για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας και έκανε λόγο για απεντάξεις έργων, καθυστερήσεις και απώλεια ήδη χορηγηθέντων κονδυλίων. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” σχολίασε ότι η περιφέρεια κινήθηκε στο ίδιο μνημονιακό τοπίο με τα προηγούμενα χρόνια και χαρακτήρισε μύθο τα περί απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ καθώς, όπως είπε, υπάρχουν έργα όπως αυτά της λίμνης Κορώνειας που ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ αλλά δεν απορροφήθηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια. “Δεν μηδενίζουμε, αλλά δεν συμφωνούμε” είπε και σημείωσε ότι υπήρξαν θετικά βήματα στον τρόπο λειτουργίας της οικονομικής επιτροπής.
Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την “Ελληνική Αυγή” τόνισε ότι η περιφέρεια “χτυπά κόκκινο στην ανεργία, τις αυτοκτονίες και τα λουκέτα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων” και ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω” είπε ότι η περιφέρεια παρουσιάζει μια εικόνα κοσμογονίας που απέχει μακράν της πραγματικότητας. Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης σχολίασε ότι η διοίκηση επαίρεται για προγράμματα όπως η επισιτιστική βοήθεια και το σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά” εκτίμησε ότι η Περιφέρεια ανακοίνωσε όλα τα θετικά, ενώ όλοι έζησαν παλινωδίες σε περιπτώσεις, όπως τα τεχνικά έργα και η μεταφορά των μαθητών. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την “Οικολογία – Αλληλεγγύη” έκανε λόγο για αποσπασματικές παρεμβάσεις, χωρίς συνολικό σχεδιασμό και ο Θανάσης Αγαπητός από την “Ανταρσία” για πολιτική των μνημονίων που περιορίζει τους πόρους και τις παροχές.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, βρέθηκε για λίγη ώρα και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος που διένειμε σε δημοσιογράφους ανακοίνωση της “Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία” με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της “στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών στα όρια του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης”.