Αποσπάσεις και διάθεση υπαλλήλων με διαδικασία – εξπρές όπου υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες, παράταση της αξιολόγησης μέχρι τέλος του χρόνου χωρίς την εποπτεία του ΑΣΕΠ, αναγνώριση της διαθεσιμότητας ως πραγματικού χρόνου υπηρεσίας που «μετράει» στη μισθολογική εξέλιξη, προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που είναι έτοιμη να προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση.
Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», οι αποσπάσεις – εξπρές θα ξεκινούν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας ή αίτηση του υπαλλήλου, και θα γίνονται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου και πριν την πάροδο της δοκιμαστικής υπηρεσίας. Τέτοιου είδους αποσπάσεις επιτρέπονται και στις θυγατρικές εταιρίες των φορέων που εποπτεύει το κάθε υπουργείο.
Οι τακτικές αποδοχές των αποσπώμενων υπαλλήλων θα βαρύνουν τον φορέα από τον οποίο προέρχονται, ενώ τυχόν πρόσθετες αμοιβές θα καταβάλλονται από τον φορέα όπου αποσπάστηκαν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα αναβάθμισης της ποιότητας του Δημοσίου μέσα από ειδικές πανεπιστημιακές σπουδές υπαλλήλων, τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών που διαθέτουν ηλεκτρονική θυρίδα στη διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή παρατείνεται η εφαρμογή του πλαισίου για μετατάξεις – μεταθέσεις με ταυτόχρονη μεταφορά θέσης όπου δεν υπάρχει κενή οργανική θέση κινούνται διαδικασίες κατάταξης σε νέο πίνακα διοριστέων των επιτυχόντων σε παλαιό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο και ΝΠΔΔ.
Με το νομοσχέδιο «μπλοκάρονται» όμως και οι ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά αιρετών εκπροσώπων των ΟΤΑ ή υπαλλήλων τους, επειδή είχαν ασκήσει ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων για εργατικές διαφορές που πρωτόδικα είχαν δικαιώσει εργαζόμενους ή επειδή είχαν παρατείνει την εργασία συμβασιούχων.