Ο Φώτης Μεταξόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι ένας… μύθος. Άλλωστε, έχει παίξει δίπλα στους μεγαλύτερους έλληνες ηθοποιούς και έχει επιμεληθεί τις χορογραφίες εκατοντάδων ταινιών.
Πώς όμως πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το χορό και τον κινηματογράφο; Σε ηλικία 19 ετών παρακολούθησε μαθήματα στις Σχολές Παλμέρ με σκοπό να εργαστεί ως ασυρματιστής στο εμπορικό ναυτικό. Όμως, το 1954 (την ίδια χρονιά δηλαδή) η ταινία «Η ζωή του Ροδόλφο Βαλεντίνο» έγινε η αφορμή να ασχοληθεί με το χορό.
Την ίδια χρονιά ο χορογράφος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Άγγελος Γριμάνης, ζητούσε χορευτές για να συνθέσει ένα μπαλέτο που θα περιόδευε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν κατάφερε να πάρει τη θέση όμως ο Γριμάνης τον σύστησε στην ελβετίδα χορεύτρια Μύριαμ Τσόισι που τον παρότρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό. Έτσι, το πρώτο του επαγγελματικό βήμα έγινε στη θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» στο Θέατρο του Εθνικού Κήπου σε χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ.
Το 1956 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία «Η Καφετζού». Συνέχισε τις θεατρικές του εμφανίσεις ενώ προετοιμαζόταν επί τρία χρόνια στη σχολή της Μύριαμ Τσόισι για να πάρει το δίπλωμα και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του χορευτή, την οποία πήρε ένα χρόνο αργότερα.
Το 1959 έκανε την πρώτη του χορογραφία στην ταινία «Ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη». Έκτοτε, έκανε μεγάλη καριέρα στον χρυσό ελληνικό κινηματογράφο και συμμετείχε στις πιο γνωστές ελληνικές ταινίες. Άλλωστε, έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό με το ήθος και τη συμπεριφορά του. Και ποτέ κανείς (παρά τους «κακόγλωσσους» που κυκλοφορούν) δεν έχει να του καταλογίσει τίποτα.
Σήμερα, ο κ. Μεταξόπουλος, όπως λέει στο newsbeast.gr, είναι απόλυτα ευτυχισμένος με τη ζωή του. Περνάει το χρόνο του στο σπίτι του με την τέταρτη σύζυγό του «ευτυχώς που έχω κι ένα σπίτι» λέει.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής σε 6 σχολές χορού και καμία από αυτές δεν είναι δικιά του. Χαίρεται να βλέπει τους νέους να μαθαίνουν να χορεύουν και τους παροτρύνει να γίνουν δάσκαλοι και όχι χορευτές.
«Στην Ελλάδα ο χορός είναι περιορισμένος, δυστυχώς. Και με τις εκπομπές χορού δεν αξίζει να ασχολούμαστε καθώς γίνονται εκπομπές για το χορό φαινομενικά αλλά κυριολεκτικά γίνονται για να τα αρπάξουν κάποιοι» αναφέρει.
Για να συνεχίσει «πρόκειται για σκουπίδια. Εμένα δεν μου γίνονται προτάσεις επειδή ξέρουν ότι εγώ δεν πρόκειται να δεχτώ ποτέ υποδείξεις. Και δε θα δεχτώ ποτέ να κάνω κάτι σε βάρος του εαυτού μου». Παροτρύνει επίσης τους νέους να ασχοληθούν με το χορό κυρίως για να έχουν καλή υγεία καθώς εκείνος έχει διαπιστώσει ότι έχει καταφέρει να αισθάνεται 30 με 40 χρόνια νεότερος.
Πάντως, παρά τις μεγάλες του επιτυχίες ο κ. Μεταξόπουλος παίρνει μία σύνταξη της τάξεως των 750 με 770 ευρώ για την προσφορά του και ετοιμάζει την αυτοβιογραφία του, η οποία θα κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη του έτους. «Ξέρετε κάτι; Ήθελαν να μου δώσουν τιμητική σύνταξη, η οποία ήταν πιο χαμηλή από αυτή που είχα καταφέρει εγώ με τις δουλειές μου. Μού είχαν πει να διαλέξω και εγώ διάλεξα γιατί η τιμητική ήταν σύνταξη των 700 ευρώ».
Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».