Στον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση.

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη μετά από έκτακτη κοινή συνέλευση των αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών του οροπεδίου Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Στεφανάκη.

«Επειδή ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας ζητούμε να αποσυρθούν, άμεσα, τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση και να γίνει ειλικρινής και με ουσία διάλογος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των αγροτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα» αναφέρουν σε ψήφισμά τους. Παράλληλα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τονίζουν ότι είναι αντίθετοι στα νέα φορολογικά μέτρα, τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και την πολιτική των τελευταίων ετών, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος καλλιέργειας.

Έτσι, όπως επισημαίνουν, αποφάσισαν την ευθυγράμμιση των επόμενων κινήσεων με αυτές του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών και κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις με προσυγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Εν τω μεταξύ, σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, με παγκρήτιο συλλαλητήριο, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.

Ο αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, ενώ οι αγρότες της Ιεράπετρας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Παχειά Άμμο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το υποκατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, όχι από αγρότες, αλλά από τους ίδιους του εργαζόμενους του Οργανισμού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, με κατάληψη των υπηρεσιών του Οργανισμού στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματά του.

Τέλος, σε προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων τους και τοποθετώντας μαύρες σημαίες προχώρησαν σήμερα οι οινοποιοί στην Κρήτη, αντιδρώντας στη φορολόγηση του κρασιού, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρουν, προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.