Νέα «όπλα» τελευταίας τεχνολογίας ετοιμάζεται να εντάξει στην ΕΛ.ΑΣ. το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ βρίσκεται σε διαρκή ηλεκτρονική αναβάθμιση. Τρία είναι τα έργα που θα «εκσυγχρονίσουν» την ελληνική αστυνομία.
Το Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Ταυτοποίησης και Αναγνώρισης Πολιτών (e-ΤΑΠ) το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας, είναι ένας «αναγνώστης ταυτοτήτων» πανελλαδικής εμβέλειας που προορίζεται να εγκατασταθεί σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, του διαβατηριακού ελέγχου, στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στις περιφερειακές της υπηρεσίες, καθώς και στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.
Σύμφωνα με το «Ποντίκι», «ο στόχος του έργου είναι η ταυτοποίηση και επεξεργασία δακτυλικών αποτυπωμάτων για την ανάπτυξη μιας νέας σειράς υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και για τη βελτιστοποίηση της δραστηριότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των εργαζομένων εθνικών και διεθνών οργανισμών, στοχεύοντας στη διευκόλυνση της ελεύθερης και απρόσκοπτης εισόδου, παραμονής και διακίνησης εντός και εκτός της Ελλάδας. Επίσης, στόχο αποτελεί η επιτάχυνση των διαδικασιών δακτυλοσκοπικής εξακρίβωσης και εξερεύνησης εγκληματιών».
Το δεύτερο έργο σχετίζεται με τον «εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στον ευρωπαϊκό αριθμό κλίσης έκτακτων αναγκών 112, για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης-κρίσης και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών».
Ο στόχος αυτού του έργου είναι διπλός. Αφενός θα συμβάλει στην αντιμετώπιση έκτακτων και κρίσιμων γεγονότων και αφετέρου πρόκειται για την ενημέρωση μέσω γραπτών μηνυμάτων στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στον τόπο της εκδήλωσης του κρίσιμου περιστατικού και πιθανώς απειλείται.
Σκοπός, σύμφωνα με σχετική μελέτη είναι:
-Η βελτίωση της ταχύτητας στην αντίδραση των έκτακτων περιστατικών. Ο χρόνος αντίδρασης από τη στιγμή της λήψης μιας κλήσης έκτακτης ανάγκης στο112 πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».
-Η βελτίωση της διαδικασίας εντοπισμού γεωγραφικής θέσης του καλούντος.
-Η βελτίωση της δυνατότητας μαζικής ενημέρωσης του πληθυσμού σε περιπτώσεις καταστροφών ή άλλων έκτακτων αναγκών, ώστε ο κόσμος να είναι σε θέση να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.
Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση δυνατοτήτων της γεωγραφικής απεικόνισης των δεδομένων θέσης, όπως και κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης για ενημέρωση σχετικά με τη θέση του πολίτη.
Τέλος, θα δημιουργηθεί λογισμικό το οποίο θα δέχεται δηλώσεις και καταγγελίες από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το λογισμικό θα είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης αλλά και με τα κεντρικά συστήματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Θα επιχειρηθεί επίσης και η ψηφιοποίηση αρχείων καθώς και η μηχανογράφηση, με μοναδικό σκοπό την αποτελεσματικότητα και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ταυτόχρονα, προωθείται ένα τέταρτο έργο από το Γ’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ούτως ώστε κάθε αστυνομικός, ανεξαρτήτως θέσης, να διαθέτει πρόσβαση στα παραπάνω αρχεία, στοιχεία και δεδομένα. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία προμήθειας συστήματος ναυτιλιακών πληροφοριών.
Τα τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 30.090.790 ευρώ, χρηματοδοτούνται από τον ΕΣΠΑ, με το πιο ακριβό να αποτελεί το σύστημα ψηφιοποίησης υπηρεσιών και αρχείων, το οποίο υπολογίζεται ότι αξίζει κάτι παραπάνω από 22 εκατ. ευρώ.