Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έλαβε σημαντική χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα HORIZON2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έρευνα πάνω σε συστήματα μικρο-εξυπηρετητών (micro-servers) της επόμενης γενιάς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση δύο προτάσεις που κατέθεσαν παράλληλα ισάριθμες ομάδες του Τμήματος. Ειδικότερα, για το έργο DREDBOX από την ομάδα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων με κύριους ερευνητές τους Θανάση Κοράκη, Δημήτρη Συρίβελη και Λέανδρο Τασιούλα, και για το έργο UNISERVER από την ομάδα Συστημάτων Υπολογιστών με κύριους ερευνητές τους Χρήστο Αντωνόπουλο, Νικόλαο Μπέλλα και Σπύρο Λάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια προκήρυξη κατατέθηκαν πάνω από 60 προτάσεις από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες της Ευρώπης, εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 5.
Τα δύο ερευνητικά έργα ξεκινούν φέτος και θα έχουν διάρκεια τρία έτη. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη πρωτότυπων συστημάτων μικρο-εξυπηρετητών (micro-server systems) που θα επιτρέπουν μια πιο ευέλικτη και ενεργειακά αποδοτική εκτέλεση των εφαρμογών. Σημειώνεται ότι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχει βασικό ρόλο στην έρευνα που θα διεξαχθεί, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής όσο και σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, λογισμικού και δικτύου επικοινωνίας. Μέσα από αυτά τα έργα θα δοθούν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος σημαντικές εμπειρίες σε ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, ευκαιρίες ερευνητικής και επαγγελματικής εξέλιξης, καθώς και οικονομική στήριξη.
Εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα εν λόγω έργα συμμετέχουν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα από τη Μ.Βρετανία, Ισπανία και Κύπρο, καθώς και σημαντικές εταιρείες του χώρου.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία μέσα στις αντίξοες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Σπύρος Λάλης από την ομάδα Συστημάτων Υπολογιστών, Μάλιστα, τον ερχόμενο Μάιο ολοκληρώνεται ένα άλλο, πρωτοποριακό, ερευνητικό έργο (SCoRPiO) που συντονίζει η ομάδα με χρηματοδότηση από τη μονάδα FET (Future and Emerging Technologies) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα στον τομέα των υπολογιστών, έχοντας ως στόχο να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ψηφιακά συστήματα θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται στα επόμενα 5-10 χρόνια.