Στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και κατευθύνονται σε διάφορα κομβικά σημεία επί της Εθνικής και της Εγνατίας Οδού, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφασισμένοι να «πολεμήσουν μέχρι τελικής πτώσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό». Άλλοι κατευθύνονται σε μπλόκα που έχουν, ήδη, στηθεί με σκοπό να τα ενδυναμώσουν περαιτέρω, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που στήνουν νέα.
Συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «κατασκηνώσει» από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 στο τελωνείου του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία- και όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Παύλος Αραμπατζής, «μέρα με τη μέρα το μπλόκο ενδυναμώνεται και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε και τα 2.000 μηχανήματα». Διευκρίνισε, δε: «Θα μείνουμε στο μπλόκο για όσο καιρό χρειαστεί, χωρίς όμως να αποκλείσουμε δρόμους και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους πολίτες». Ο κ. Αραμπατζής πρόσθεσε ότι καθημερινά διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με τα αιτήματα του κλάδου.
«Ραντεβού» στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, στις Σέρρες, έχουν δώσει για τις 12:00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου, Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, «αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε στο κλείσιμο του οδοστρώματος και στις δύο πλευρές». Διευκρίνισε, όμως, ότι θα αφήσουν ανοιχτούς τους παράδρομους, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, προκειμένου να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς. Σημειώνεται, ότι τα παρατεταγμένα τρακτέρ στις πλατείες διάφορων χωριών του νομού Σερρών έχουν, ήδη, ανάψει μηχανές και κατευθύνονται στα δύο προαναφερόμενα μπλόκα.
Δυναμική κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής της Δράμας, οι οποίοι και έχουν ορίσει σημείο συνάντησής τους, στις 12:00, τη διασταύρωση Κοκκινογείων προς την Εξοχή. «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει αν θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο του οδοστρώματος συμβολικά ή οριστικά» υπογράμμισε ο συντονιστικής του μπλόκου, Χρήστο Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, στήνουν το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς. Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσαλάς «θα μείνουμε στα μπλόκα για όσο χρειαστεί και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς δρόμων».
Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος. Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.
Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς, οι οποίοι «έδεσαν» τα πρώτα καϊκια στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης. «Στην κινητοποίηση συμμετέχουμε όλοι οι ψαράδες από τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τριγύρω περιοχές και μπορεί ο καιρός μέχρι στυγνής να μην επιτρέπει σε ορισμένους να έρθουν στο σημείο, ωστόσον μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εδώ, πάνω από 150 καϊκια», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων του νομού, Μάνθος Παγώνης.