Μεγάλες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από την 1η/1/2016, αυξήσεις εισφορών κατά 1,5% στην επικουρική ασφάλιση, ψαλίδι ως 15% στα νέα εφάπαξ, ελάχιστο ποσό μηνιαίας εισφοράς 117,20 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μαζικές ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης με ένταξή τους στο ΙΚΑ από φέτος και θέσπιση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ που θα χορηγείται πλήρης όταν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν το 67ο έτος (ή 40 έτη ασφάλισης στο 62ο έτος) προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Από το νέο ψαλίδι δεν θα εξαιρεθούν οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς θα επανυπολογιστούν με νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Με αυτό το λογιστικό τρικ η κυβέρνηση θα εγγράψει μεν τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά δεν θα τις περάσει στην τσέπη των συνταξιούχων, μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα του νέου Μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2018. Μετά το 2018 που λήγει κανονικά το τρίτο Μνημόνιο όσες συντάξεις είναι μικρότερες από τα καταβαλλόμενα με το νέο ασφαλιστικό ποσά θα μειωθούν στα ποσά που αντιστοιχούν στους νέους συνταξιούχους, ενώ στις περιπτώσεις που μέσω του επανυπολογισμού προκύψουν αυξήσεις, θα δοθεί το ποσό της διαφοράς.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη με αποδοχές 1.500 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα σύνταξη 1.130 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, η σύνταξη από τα 1.130ευρώ επανακαθορίζεται στα 972 ευρώ που είναι το νέο ποσό για τα 36 έτη με μισθό 1.500 ευρώ. Ο συνταξιούχος όμως, όπως αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να παίρνει σύνταξη 1.130 ευρώ και μετά το 2018 θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στα 972 ευρώ. Δηλαδή η διαφορά των 160 περίπου ευρώ θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά και θα εξεταστεί αργότερα τι θα γίνει με αυτή.
Αν οι δανειστές απορρίψουν αυτό το «λογιστικό τρικ», τότε δεν αποκλείεται οι μειώσεις να γίνουν από φέτος.
Η διαφορά λοιπόν που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.
Το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται. Συγκεκριμένα εφαρμόζεται μείωση του πλαφόν στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα.