Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα αναλάβουν τη διαχείριση της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών μετά την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, όπως αναφέρεται στην απάντηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.
Στόχος είναι «οι διαθέσιμες υποδομές για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπάρξει ένας ορθολογικός σχεδιασμός για να δοθούν αυτές οι υπηρεσίες στους φοιτητές που πραγματικά τις χρειάζονται με βάση κριτήρια και κοινωνικά και οικονομικά και πληθυσμιακά», τονίζει στο έγγραφό της η κ. Διαμαντοπούλου.
«Πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση του ΕΙΝ απέδωσε 2.400 δωμάτια τα οποία ήταν κατειλημμένα ή επινοικιαζόμενα, δηλαδή, πλούτος και περιουσία του ελληνικού λαού επί χρόνια χρησιμοποιούνταν με κάθε είδους πρόσχημα και δεν δινόταν σε αυτούς που την χρειάζονταν. Φέτος θα δοθούν άλλα 1.600 δωμάτια, αν και δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαχείριση με δεδομένα τα κατεστημένα και τις ιδεοληψίες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους χώρους και που δεν αφήνουν αυτά τα δωμάτια να είναι προς χάριν των φοιτητών που σπουδάζουν κανονικά», σημειώνει η υπουργός.
Όπως εξήγησε ο σχεδιασμός για τη στέγαση και τη σίτιση είναι η διαχείριση τους να δοθεί σε περιφερειακό επίπεδο, στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. «Θα υπάρχει η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά η διαχείριση αυτών των εστιών θα πάει στα πανεπιστήμια», είπε περιγράφοντας ένα νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί και θα θέτει τις προδιαγραφές για τη φοιτητική και μαθητική σίτιση και στέγαση, θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που αφορούν φοιτητές και σπουδαστές.