Αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου ο νέος νόμος «να απαντήσει στα νέα δεδομένα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου είπε πως το υπάρχον σύστημα έχει οδηγήσει σε έναν άκρατο κομματισμό μέσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, και ότι ορισμένα τμήματα έχουν καταντήσει να είναι «μόνο εκλογές και εξετάσεις».

Χαρακτήρισε μεγάλη παθογένεια τα «τραπεζάκια» στα Πανεπιστήμια, ενώ διευκρίνισε πως με το νέο νόμο πλαίσιο οι φοιτητικές παρατάξεις δε θα έχουν κανένα λόγο στη διοίκηση των Ιδρυμάτων.

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε πως αυτή δε θα είναι «ούτε τιμωρητική αλλά ούτε και έκθεση ιδεών». Ανέφερε πως τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι αυτοδιοίκητα και όχι αυτόνομα, και πως το μοντέλο που προωθεί θα αλλάξει ριζικά την όψη του Πανεπιστημίου.

Τέλος, ανέφερε ότι φέτος θα μείνουν εκτός διορισμών περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί, επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, και πως οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.