Aπόφαση που οδηγεί στη φυλακή πρώην χρήστη ναρκωτικών επικύρωσαν οι δικαστές του Αρείου Πάγου ερμηνεύοντας κατά γράμμα το νόμο.

Ο 32χρονος πρώην χρήστης Κ. Ρ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών χωρίς αναστολή γιατί πριν από 13 χρόνια με την απειλή μαχαιριού έκλεψε ένα λάστιχο και μία ζάνντα αυτοκινήτου. Και ενώ το Πενταμέλές Εφετείο είχε αναστείλει την εκτέλεση της ποινής του και ο κατηγορύμενος ήλπιζε ότι οι ανώτατοι δικαστές θα τον αντιμετώπιζαν με ανθρωπιά και δεν θα σκόνταφταν στον σκόπελο της στενής ερμηνείας του νόμου, η απόφαση του Αρείου Πάγου ήρθε να τον διαψεύσει.

Το σκεπτικό της αρεοπαγιτικής «ετυμηγορίας» αναφέρει ότι σε χρήστη ναρκωτικών ουσιών που έχει ολοκληρώσει το θεραπευτικό τους πρόγραμμα δεν μπορεί να επιβληθεί μειωμένη ποινή εφόσον αυτός, όπως στην συγκεριμένη περίπτωση, έχει διαπράξει το αδίκημα της ληστείας.

Μπροστά στο νομικό αυτό αδιέξοδο η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ με ανακοίνωσή της στηλιτεύει και καταδικάζει την έκδοση μιας απόφασης που οδηγεί πίσω στη φυλακή ανθρώπους που έχουν δώσει και έχουν κερδίσει τη δύσκολη μάχη της απεξάρτησης.

Στην ίδια ανακοίνωση το 18ΑΝΩ θέτοπντας επί τάπητος το πρόβλημα σε συνολικότερη βάση επισημαίνει: «Για ποια απεξάρτηση μπορούμε να μιλάμε πλέον όταν οι δικαστικές αρχές δεν διστάζουν να στείλουν στη φυλακή ένα νέο παιδί, που κατάφερε να ολοκληρώσει το θεραπευτικό πρόγραμμα και να παραμείνει καθαρός, επί τριάμισι χρόνια μέχρι τώρα, έχοντας διαμορφώσει, με τη βοήθεια της θεραπευτικής διαδικασίας, ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες, με αξίες και ιδανικά;».

Και καταλήγει αναφέροντας «Δεν γνωρίζει το δικαστικό σώμα τι γίνεται στις φυλακές, πόσο μεγάλη διακίνηση ουσιών υπάρχει εκεί μέσα; Μήπως τέτοιες εξοντωτικές ποινές που καταστρέφουν τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων δεν είναι παρά μία προειδοποίηση προς ολόκληρο το κοινωνικό σώμα ότι τελικά όλα αντιμετωπίζονται μόνο στο πνεύμα μιας χωρίς όρια καταστολής;».