Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο καταστροφής αρχαιοτήτων της αρχαίας Μυκηναϊκής πόλης Λας, από την κατασκευή της παράκαμψης επικίνδυνων στροφών στο δρόμο Γύθειο – Αρεόπολη και συγκεκριμένα στην περιοχή Πασσαβά.
Όπως επισημαίνουν η συγκεκριμένη παράκαμψη στην περιοχή της αρχαίας πόλης Λας προφανώς έγινε για να παράσχει ασφάλεια σε ένα σημείο που οι στροφές που υπήρχαν είχαν προκαλέσει θανατηφόρα τροχαία στο δρόμο Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, αλλά επισημαίνουν ότι, «η συγκεκριμένη παράκαμψη, σχεδιάστηκε, να περάσει πάνω ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Λας».
Στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν ότι σε επιτόπια επίσκεψη και έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι, «στο Ανατολικό μέρος του κάστρου του Πασσαβά γίνονται μεγάλες τομές ύψους 20-30 μέτρων σε όλο το μήκος Βόρεια προς Νότο όλου του Ανατολικού τμήματος του κάστρου μήκους περισσότερο των 100 μέτρων. Αυτό έχει τις εξής επιπτώσεις. α) Αλλοιώνεται η μορφολογία του λόφου καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα την Μυκηναϊκής εποχής πόλη της αρχαίας ΛΑΣ. β) Εξασθενεί η βάση του λόφου, και πιθανολογούμε ότι το γεγονός αυτό ίσως να δημιουργεί κινδύνους κατολισθήσεων. γ) Καταστρέφεται ο αρχαίος δρόμος που οδηγούσε στην Ανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης ΛΑΣ. δ) Μπαζώνονται πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα; ε) Κατά την άποψη των αρχαιολόγων-ιστορικών στους πρόποδες του λόφου του ΛΑΣ διατηρούνται υπολείμματα κτίσματος με ορθογώνιους πωρόλιθους που αποδίδονται στο αρχαίο Γυμνάσιο».
Επιπλέον, αναφέρουν ότι η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και αναρωτιούνται, «αν υπάρχει εγγύηση, ότι θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές που ορίζουν οι νόμοι, αρχαιολογικοί και περιβαλλοντικοί. Ότι δεν θα καλυφθούν και δεν θα μπαζωθούν οι χώροι αυτοί, αλλά αντίθετα να αναδειχθούν και τελικά, αν Θα μπορούσε να συνδυαστεί αρμονικά το συγκεκριμένο έργο με την ανάδειξη του πολύ σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου».