Μεταξύ των 13 συλληφθέντων για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια των πορειών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βρίσκονταν και έξι ανήλικοι, εκ των οποίων ένας 13χρονος και ένας 14χρονος. Η ηλικία των νεαρών συλληφθέντων προκάλεσε αίσθηση και το «Έθνος» συνομίλησε με ειδικούς, σχετικά με τα κίνητρα που ωθούν ανηλίκους σε τέτοιες συμπεριφορές καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Σύμφωνα με τον Δρ Φώτης Σπυρόπουλος, δικηγόρος, διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Αθηνών, «οι ανήλικοι βιώνουν πολύ πιο έντονα τη διάσταση των στόχων που θέτουν οι σύγχρονες κοινωνίες και των μέσων που τους διατίθενται για να τους πραγματοποιήσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις διάστασης μέσων και στόχων, οδηγούνται σε καταστάσεις ανομίας -όχι παρανομίας». Όπως διευκρινίζει, «η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση θεσμών και του status quo που ενυπάρχει στους εφήβους (και ως έναν βαθμό αλίμονο αν δεν υπήρχε), πολλές φορές οδηγεί σε εκδηλώσεις που κινούνται στα όρια του νόμου».

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η ποινική καταστολή εναντίον των ανηλίκων δεν θα πρέπει να συνίσταται σε κατασταλτικά μέτρα. Ωστόσο, θέτει και μια άλλη διάσταση, αυτήν της «κοινωνίας των «μεγάλων», που θα πρέπει να προβληματιστεί η ίδια που δεν έχει καταφέρει να πείσει με επιχειρήματα τους διαδόχους της για βήματα προς τα εμπρός τα οποία να εμφορούνται από το ιδεώδες της κοινωνικής ειρήνης».

Ανάλογη θέση για την ανάγκη μη χρήσης σωφρονιστικών ή ποινικών μέτρων εις βάρος των ανηλίκων εκφράζει και ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών και τέως πρύτανης του Παντείου, Βασίλης Φίλιας, που πιστεύει ότι τα παιδιά αυτά «χρειάζονται ειδική μεταχείριση».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλια, πρόκειται για μειοψηφία ατόμων και συγκεκριμένα «για μια κατηγορία ανηλίκων που, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, δηλαδή ότι οι πράξεις τους οφείλονται σε κάποιου είδους πίστη, στην πραγματικότητα οι πράξεις τους είναι απονοηματοποιημένες».

Βασική αιτία τέτοιων συμπεριφορών θεωρεί τα κοινωνικά πρότυπα που εμπεριέχουν στοιχεία βίας. «Η «πληγή» αυτή θα παραμείνει ανοιχτή. Για να αλλάξει η κατάσταση, θα πρέπει να καλλιεργηθεί μια άλλη αντίληψη ζωής. Αυτό όμως είναι υπόθεση μιας ολόκληρης κοινωνίας» καταλήγει.

Για πολυπαραγοντικό φαινόμενο κάνει λόγο η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών Άρτεμις Τσίτσικα, που διευκρινίζει βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εξατομίκευση. Η ίδια θεωρεί ότι «η προσωπικότητα κάθε ατόμου, που εμπεριέχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενδεχόμενες οικογενειακές δυσλειτουργίες, που σε περιόδους κρίσης εντείνονται, το σχολείο που παράγει στείρα γνώση και όχι δεξιότητες αλλά και η έντονη πολιτισμική έκθεση στη βία, μέσω της τηλεόρασης ή του Διαδικτύου» αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων συμπεριφορών, κυρίως στην εφηβεία, που ως ηλικία έχει να κάνει με την επαναστατικότητα.