Ένα ευρύ πλάνο δράσης, το λεγόμενο «action plan» στη διπλωματική γλώσσα, ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην Τεχεράνη στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στο Ιράν.
Όπως ο ίδιος εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ τζαβάντ Ζαρίφ, το πλάνο αυτό, όπως ελπίζουν οι δύο πλευρές, θα είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016.
«Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο Αλλάχ τού χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας Θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δυο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο υπουργός κ. Zarif, συμπληρωματικές». Γι’ αυτό, δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι αεροπορικές μας συγκοινωνίες, εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς μας εμπορίου».
«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν» επισήμανε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι, το οποίο όμως θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός.
«Σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, καθώς και σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης θα ενσωματωθούν λοιπόν, σε αυτό το πλάνο δράσης και θα εντατικοποιηθούν με ανταλλαγές επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στις δύο πρωτεύουσες, όπως συμφώνησαν με τον κ. Ζαρίφ, ώστε να διαπιστώνεται η πορεία των οικονομικών σχέσεων αλλά και ο πολιτικός διάλογος των δύο χωρών.
Οι σχέσεις των δύο χωρών, από τις πιο παλιές στην ιστορία της ανθρωπότητας, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ πέραν των σημερινών προβλημάτων και μπορούν να συμβάλουν στη λύση πολλών προβλημάτων» τονίζοντας ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τη Συμφωνία της Γενεύης με την ομάδα των 5+1, «που εμπεριέχει μια βαθιά σοφία μέσα της» καθώς «δείχνει τον δρόμο με τον οποίο πρέπει να λύνονται προβλήματα». Και πρόσθεσε: «Όποιος δεν την εφαρμόσει, εκείνος θα χάσει. Το Ιράν είναι ένα κράτος που ξέρει τη σημασία της εφαρμογής αυτών που υπογράφει, αυτό όμως πρέπει να κάνουν και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας».
Παράλληλα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας για τη συμμετοχή του Ιράν τις συνομιλίες στη Βιέννη, ως σημαντικού παίκτη της περιοχής, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Συρία, καθώς η Ελλάδα και χώρες σαν την Ελλάδα πληρώνουν και στο προσφυγικό αποφάσεις τρίτων. Επ΄αυτού υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της Συρίας η χώρα μας εργάζεται με όλους τους εταίρους και φίλους για να υπάρξει ειρήνη και πολιτική λύση.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία του διαμεσολαβητικού ρόλου της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την ΕΕ, εξηγώντας ότι η χώρα μας μπορεί και καταλαβαίνει αυτό το κομμάτι του κόσμου διότι, ενώ είναι η κοιτίδα της Ευρώπης και κράτος μέλος της ΕΕ, ταυτόχρονα είναι και κομμάτι αυτού του κόσμου και κατά συνέπεια μπορεί να συμβάλει σε διαπραγματεύσεις και να βοηθήσει να κατανοηθεί η κουλτούρα, ο πολιτισμός και η πολιτική σκέψη όλων στην περιοχή.
Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξήγησε να την κατάσταση στην Ειδομένη σχετικά και με το πρόβλημα των ιρανών μεταναστών και τις προσπάθειες της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία, είπε ότι «αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί» τονίζοντας ότι «ο εχθρός δεν είναι ούτε η Τουρκία, ούτε η Συρία» αλλά «είναι η τρομοκρατία, ένας εχθρός όχι μόνο για την εξωτερική πολιτική αλλά -όπως απέδειξαν τα γεγονότα στο Παρίσι- και για την εσωτερική πολιτική της Ε.Ε».
Σχετικά με το θέμα της παραβίασης του εναέριου χώρου είπε ότι «σημειώνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία» προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Φαντάζεστε πως θα ‘ταν το Αιγαίο αν τα αντανακλαστικά μας ήταν ίδια με αυτά της Τουρκίας. Δεν θέλω να σας προϊδεάσω, ρωτάω τι θα γινόταν; Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι από τα κράτη που επίμονα αναζητούν και θέλουν πολιτική λύση στο συριακό ζήτημα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
«Νομίζω» πρόσθεσε «ότι η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη πια να αντιληφθεί την έκταση αυτών των προβλημάτων απ’ τη Λιβύη μέχρι τη Συρία» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα, μέσα στο τρίγωνο Ουκρανία-Λιβύη-Συρία, η οποία συμβάλλει σταθεροποιητικά στην περιοχή» και είναι «ένας καλός εταίρος για όλους όσους θέλουν λύσεις».