Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 διεκδικούν οι Δελφοί, με το σύνθημα «Metamorfosis». Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έκανε χθες ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στην Αθήνα.
«Οι Δελφοί, στη συνείδηση του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη αποτελούν ένα ορόσημο που συμβολίζει τις βαθύτερες και σημαντικότερες ρίζες του σημερινού δυτικού Πολιτισμού. Ως δήμος Δελφών φέρουμε την ευθύνη, αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση, να κουβαλάμε το βάρος αυτής της κληρονομιάς. Η ίδια η περιοχή έχει επιπλέον μια ιστορική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει και συμπυκνώνει, πέραν των ένδοξων αρχαίων χρόνων, όλα τα επιμέρους στάδια της μεσαιωνικής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
«Πιστεύουμε βάσιμα και όχι άκριτα, συναισθανόμενοι ταυτόχρονα την ουσιαστική ευθύνη της επιλογής μας, ότι οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό. Μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου» σημείωσε ο δήμαρχος Δελφών.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης είπε πως η διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τη χώρα ο δήμος Δελφών έκανε την υπέρβαση. «Δεσμεύθηκε ηθικά απέναντι σε ένα λαμπρό παρελθόν για να χτίσει ένα ακόμα πιο σπουδαίο μέλλον. Ένα μέλλον που ξεπερνάει γεωγραφικά την ίδια την πόλη, γιατί οι Δελφοί ανήκουν στην ανθρωπότητα. Είναι η δική μας γη βεβαίως, αλλά έχουμε και το χρέος να την μοιραστούμε, ν’ ανοίξουμε τις πύλες της και να υποδεχθούμε κάθε πολίτη αυτού του κόσμου» τόνισε και πρόσθεσε:
«Το κέντρο της αρχαίας Ελλάδας μπορεί επάξια να γίνει αύριο το πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης και ως ένας τόπος που διαχρονικά αποτελούσε σημείο συνάντησης πολιτισμών κι ανάπτυξης νέων δεσμών μεταξύ λαών και ανθρώπων. Οι Δελφοί θα διαφυλάξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και θα την κάνουν προσβάσιμη σε όλους. Γιατί σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η «Δελφική Ιδέα» του Άγγελου Σικελιανού που καθιστά τους Δελφούς ένα παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα ικανό να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών και ταυτίζεται απόλυτα με το πνεύμα που διέπει το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, η οποία οφείλει μέσα από το σεβασμό στην πολιτιστική διαφορετικότητα των λαών να γιορτάζει και να υμνεί τα κοινά πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά».
Την υποψηφιότητα των Δελφών παρουσίασε αναλυτικά ο καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας Γιώργος Παναγιάρης. Ακόμα, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος στο δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Σπύρος Μερκούρης και ο καθηγητής Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick δρ. Μάικλ Σκοτ, συγγραφέας δυο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο BBC, στο National Geographic και στο History Channel. Μάλιστα, στο τέλος της βραδιάς ο Μάικλ Σκοτ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Δελφών από τον δήμαρχο Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλο.
Την εκδήλωση, πλαισίωσε μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η τραγουδίστρια και συνθέτης Φένια Χρήστου, ο καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης, το Σύνολο Πνευστών των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Άμφισσας και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Άμφισσας. Ποιήματα του Δημήτρη Χριστοδούλου απήγγειλε η Λυδία Κονιόρδου.