Μεγαλειώδης και ειρηνική ήταν πορεία με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της 42ης επετείου για την εξέγερση  του Πολυτεχνείου. Περίπου 30.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πορευτήκαν από το ιστορικό ίδρυμα της Πατησίων μέχρι και την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Κατά τη διάρκεια της πορεία δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό επεισόδιο με τους διαδηλωτές να εστιάζουν τα συνθήματά τους κατά της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και για το προσφυγικό.

Για μια ακόμα φορά στη κεφαλή της πορείας τέθηκε η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και ακολουθούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, κομματικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστές ενώ εντυπωσιακά σε όγκο ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Τα συνθήματα που κυριαρχούν στη πορεία είναι τα: «Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή» είναι τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, 42η πορεία του Πολυτεχνείου. Συγχρόνως, έχουν προστεθεί πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωναν για την επέτειο του Πολυτεχνείου αποδοκιμάστηκαν από τον κόσμο, φθάνοντας στην Αμερικανική πρεσβεία. Κόσμος από το πεζοδρόμιο εκτός από γιουχαΐσματα φώναξε «κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη» και «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Υπήρξαν διαπληκτισμοί χωρίς να δοθεί μεγαλύτερη συνέχεια.

polytexneio5 polytexneio2 porpolutexn9 porpolutexn7 simaia05 simaia04 simaia03 simaia01 suintg03 suintg02 suintg01 por03 por02 por01 prot07 prot06 prot05 prot03 prot04 prot01

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

por07 por06 por05 por04 por03 por02 por01