Το γεγονός, πως η Ελλάδα, παρά την κρίση, εξακολουθεί να παραμένει στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και η τουριστική κίνηση το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με πέρσι, τονίζεται σε εκτενή δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων του Σαββατοκύριακου.
Ενδεικτικός είναι ο τίτλος «Τουρίστες κατακλύζουν την Ελλάδα» σε εκτενές, άρθρο στην ευρείας κυκλοφορίας «Κουρίρ».
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες χώρες διακοπών Αυστριακών και Γερμανών και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε η παρ΄ ολίγο χρεοκοπία της χώρας, ούτε οι μερικώς βίαιες ταραχές γύρω από το δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.
Έπειτα από μια σχετικά αδύνατη περσινή χρονιά, φέτος το πρώτο εξάμηνο έφθασαν στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 9,6 % περισσότεροι τουρίστες και μάλιστα το μήνα Ιούνιο η αύξηση ήταν 15,9 % και στα μεγάλα νησιά διακοπών, όπου τίποτε δεν θυμίζει κρίση, η αύξηση αυτή να είναι, για παράδειγμα, στη Ρόδο στο 33 %, και στην Κω στο 31%. Και όλα αυτά παρά τις απεργίες στα αεροδρόμια ή στα πλοία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο άρθρο επισημαίνεται πως κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο Αυστριακοί περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και οι μεγαλύτεροι αυστριακοί διοργανωτές ταξιδιών αναφέρουν ήδη μέχρι τώρα αυξήσεις στις κρατήσεις για Ελλάδα, η οποία πέρσι συγκαταλέγονταν στους χαμένους ως τουριστικός προορισμός, όμως η μέχρι τώρα ανάκαμψη είναι ελπιδοφόρα.
Σε ανάλογο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα υπολογίζει στους τουρίστες και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών», στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», το οποίο αναφέρεται στα ελπιδοφόρα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα κατά 9,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 15,9%.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι, εκτός από τον τουρισμό, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποφέρει περαιτέρω έσοδα, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οφειλές αυτές ανέρχονται συνολικά σε 41 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις εκφράζονται αμφιβολίες για την επιτυχία του σχετικού προγράμματος που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα φιλόδοξο, ενώ αναφορά γίνεται στην πίεση που ασκείται στους οίκους αξιολόγησης, εξαιτίας των επανειλημμένων αρνητικών αξιολογήσεων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, στην εβδομαδιαία οικονομική εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης «Εκο», της οποίας μεγάλο μέρος ήταν αφιερωμένο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ο εμπορικός σύμβουλος της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα, Μπρούνο Φράιταγκ, τόνισε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως μικρομεσαίων αυστριακών επιχειρήσεων, καθώς έχουν αποφασιστεί φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα συνδικάτα.