Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας σήμερα στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, αμφισβήτησε την λειτουργικότητα των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων hotspots, τα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα στην Ελλάδα και την Ιταλία για να μπορέσουν να διαχειριστούν τους μεγάλους αριθμούς των προσφύγων.
«Είμαι αισιόδοξος για την λειτουργία των hotspots ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου αν υπάρξει κεντρικός συντονισμός, σημαντικά περισσότερα μέσα, σημαντικά περισσότερο προσωπικό», είπε ο Φάιμαν στον ORF μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο.
Έπειτα από την επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο Φάιμαν, ο οποίος έχει ζητήσει τις δεσμευτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων ανά την Ευρώπη, δήλωσε ότι απ΄ό,τι είδε σε κάποια κέντρα τα δακτυλικά αποτυπώματα λαμβάνονται σε χαρτί γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές.
«Πρέπει να συμβούν σημαντικά περισσότερα απ΄ό,τι προετοιμάζεται τώρα ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια των συνόρων με την πιθανότητα εξασφάλισης του δικαιώματος ασύλου μέσω μία πόρτας που αποκαλείται ‘κέντρο κατανομής», είπε ο Φάιμαν.
Η Αυστρία, μία χώρα περίπου 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει γίνει η βασική δίοδος των προσφύγων και μεταναστών που μεταβαίνουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Μόνο τον Σεπτέμβριο, 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Αυστρία από την Ουγγαρία.
Ο Φάιμαν είπε ακόμη ότι η ΕΕ χρειάζεται να διαπραγματευτεί κοινές συμφωνίες για την απέλαση μεταναστών σε χώρες όπως το Πακιστάν.
«Θα ήταν προτιμότερο αν δεν διαπραγματεύονταν οι χώρες μεμονωμένα».
Από τους 500.000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν φέτος στην Ευρώπη δια μέσω την Μεσογείου, σχεδόν 400.000 πέρασαν από την Ελλάδα και 131.000 από την Ιταλία, τοποθετώντας τις δύο αυτές χώρες στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το σχέδιο της ΕΕ, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, προβλέπει την δημιουργία hotspots στις δύο αυτές χώρες και σε άλλες συνοριακές χώρες για την πιο προσεκτική παρακολούθηση των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών.
Η Ιταλία έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει έξι τέτοια κέντρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει το δικό της δίκτυο κέντρων με βάση το ιταλικό πρότυπο.
«Μη θεωρούμε ότι μόλις ληφθεί μία απόφαση, είναι ήδη πραγματικότητα. Πρέπει να βρίσκεσαι εκεί για να διαπιστώσεις ότι φυσικά απουσιάζουν πολλά πράγματα», σχολίασε ο Αυστριακός καγκελάριος.