«Αντί να δίνουμε ενισχύσεις με την μορφή επιχορηγήσεων, θα δώσουμε επιχορηγήσεις σε κάποιες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως ενισχύσεις φορολογικές και άλλου τύπου χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε», για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Θεολόγος Λαμπριανίδης.
Ο γενικός γραμματέας που βρέθηκε σήμερα στην Τρίπολη, στο πλαίσιο διαβούλευσης για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, επεσήμανε πως, «τα Επιμελητήρια ζητούν ενίσχυση με διάφορους τρόπους των επιχειρήσεων, απλώς αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και δεν υπάρχουν πολλά χρήματα, όπως υπήρχαν σε παλαιότερες περιόδους».
Ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι, «από πλευράς κυβέρνησης, αυτό που κατανοούμε είναι ότι για να μπορέσουμε να φύγουμε από το τέλμα, την τεράστια οικονομική κρίση που έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κατάσταση ενεργοποίησης της οικονομίας». Προσθέτοντας, πως για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα άλλο περιβάλλον πιο φιλικό στις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Μπουντρούκας, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, με την παρουσία των πανεπιστημίων στην διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως επίσης και της Περιφέρειας, κάτι που σημαίνει ότι «δεν είμαστε μόνοι μας αποκομμένος ο ιδιωτικός τομέας σε σχέση με το δημόσιο και μπορούμε να κάνουμε συνέργειες».
Τον καίριο ρόλο των Περιφερειών για την επιτυχή εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά την συζήτηση που έγινε στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να απορριφθούν οι οριζόντιες κατευθύνσεις των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων και να γίνει προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες κάθε Περιφέρειας, στη βάση του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού τους.
Επίσης, επανέφερε αφενός την πρότασή του για τη δημιουργία Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων και, αφετέρου, τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για τη ναυτιλία, που έχει προτείνει για την Κορινθία, αλλά και τα logistics.
«Κρίσιμο στοιχείο της ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον», ανέφερε ο Πέτρος Τατούλης και τόνισε την ανάγκη να εξετάσει η κυβέρνηση τις σχέσεις της με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είπε, σε αντίθεση με τους πολίτες και το δημόσιο, δεν έχει συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης, παρ’ όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει.