Από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, του Νοτίου Αιγαίου, της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Κρήτης, οι οποίες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ξεκινούν αυτό το μήνα οι στοχευμένοι έλεγχοι των κοινών κλιμακίων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Οι έλεγχοι εντάσσονται στο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο κοινής ελεγκτικής δράσης ΣΕΠΕ-ΕΥΠΕΑ, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με τη κωδική ονομασία «ΑΡΤΕΜΙΣ» το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος- Επιθεωρητών Εργασίας.
Η προσπάθεια συντονισμού των ελεγκτικών μηχανισμών ξεκίνησε από το 2010 και μέχρι σήμερα από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ-ΕΥΠΕΑ έχουν διενεργηθεί 8.758 έλεγχοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας διαχέεται σε όλους τους κλάδους αλλά σε ορισμένους έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας Στους κλάδους αυτούς θα ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι:
-Διανομές κατ’ οίκον 60%
-Νυχτερινή διασκέδαση 55%
-Cafe bar 50%
-Καθαριότητα 43%
-Κατασκευές 38%
-Τομέας εστίασης 38% (εκτίμηση που συμφωνεί με τα στοιχεία του ΙΚΑ)
-Ταχυμεταφορές 30%
-Τομέας της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία
-Φιλοξενία – υπηρεσίες ασφαλείας (security) πάνω από 25%
Η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων:
Στην πρώτη περιλαμβάνονται Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ)
Στη δεύτερη, οι αλλοδαποί, οι οποίοι είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται. Οι ανασφάλιστοι αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ το 31,54% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων.
Οι μέχρι σήμερα έλεγχοι, έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει σε ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευτούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας (άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί και μετανάστες). Επίσης, στους αδήλωτους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ΄ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να περιορίσει την ανασφάλιστη εργασία από το 26% στο 16% ως το 2015, εξοικονομώντας το μεγαλύτερο μέρος από τα 3,2 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να προέλθουν από τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.