Διαμελίστηκαν τα σώματα των καταδρομέων που παγιδεύτηκαν στο Noratlas, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στην Λευκωσία, για τον εντοπισμό του μεταγωγικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που τον Ιούλιο του 1974 καταρρίφθηκε από εγκληματικό λάθος της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχουν βρεθεί συμπληρωμένοι σκελετοί και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να βρεθούν, διότι το Noratlas, μετά τα αντιεροπορικά πυρά που δέχθηκε κατέπεσε βίαια στο έδαφος και πήρε φωτιά.
Επιστήμονας, που συμμετέχει στην ανασκαφή επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που, 41 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, γίνεται τέτοιου είδους ανασκαφή για να εντοπιστεί αεροσκάφος, και μάλιστα στρατιωτικό, και να βρεθούν οι νεκροί.
Το Noratlas, που είχε απογειωθεί από την Σούδα της Κρήτης αργά το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974, είχε τετραμελές πλήρωμα και μετέφερε είκοσι οκτώ 28 Έλληνες καταδρομείς. Σκοτώθηκαν όλοι, πλην ενός, του Θανάση Ζαφειρίου. Δεκαέξι νεκροί, των οποίων οι σοροί βρέθηκαν εκτός του αεροσκάφους, τάφηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμειας. Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA οι δώδεκα.
Για την πορεία της ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, η οποία άρχισε στις 27 Ιουλίου, ενημέρωσαν σήμερα τους δημοσιογράφους ο επίτροπος Προεδρίας για Ανυρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, και ο επικεφαλής της ομάδας, που εργάζεται στον χώρο, Ξενοφών Καλλής. Με βάση την ενημέρωση και τα όσα είδαν οι δημοσιογράφοι στον χώρο από το Noratlas έχουν απομείνει ένα σύστημα προσγείωσης και τα ελαστικά των δύο τροχών. Η ανασκαφή έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια του ελληνικού μεταγωγικού, έχουν υποστεί ολοκληρωτική αλλοίωση, αφήνοντας μόνο τα σημάδια τους στο χώμα.
Επίσης, έχει αποκαλυφθεί μια άμορφη μάζα σιδερικών, που εκτιμάται ότι είναι από το πιλοτήριο.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της ανασκαφής και σημείωσε ότι η ανασκαφή οδεύει προς ολοκλήρωση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν εξ αρχής. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπινων οστών, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.
Τα οστά, που έχουν εντοπιστεί, δήλωσε ο κ. Φωτίου «έχουν ήδη μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήριο» και πρόσθεσε: « συνεχίζουμε να εντοπίζουμε οστά και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής όλα θα τύχουν των αναγκαίων ανθρωπολογικών και γενετικών εξετάσεων, με στόχο την ταυτοποίηση και την επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες». Ο κ. Φωτίου, απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του κυπριακού λαού για την προσφορά αυτών των παιδιών προς την Κύπρο .
Σε ερωτήσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, γιατί δεν έφτασε στους άνδρες της αντιαεροπορικής άμυνας, που ήταν στην περιοχή, το σήμα ότι ελληνικά αεροσκάφη είχαν αναχώρησει από την Σούδα για την Κύπρο και γιατί έγινε η ανέγερση του μνημείου στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ ήταν γνωστό ότι ήταν θαμμένο το Νoratlas, o κ. Φωτίου απάντησε ως εξής: «όλοι έχουμε αυτά τα ερωτήματα, δέχομαι ο ίδιος από απλούς πολίτες και τους συγγενείς των πεσόντων». Μέσα από την ανασκαφή , πρόσθεσε, αναμένεται να φωτιστούν και «οι ιστορικές πτυχές, που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους».
Ο επικεφαλής της της ανασκαφής, Ξενοφών Καλλής, σημείωσε ότι η προσπάθεια στοχεύει στον εντοπισμό των λειψάνων, ώστε να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες. «Έχουν εντοπιστεί λείψανα. Σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας επιστημονικής τον αριθμό. Οι διαδικασίες συνεχίζονται και στο τέλος θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τις οικογένειες, εάν οι συγγενείς τους έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε.
Σχετικά με τα επιστημονικά ευρήματα όσον αφορά τον εντοπισμό του αεροσκάφους και των οστών, ο κ. Καλλής επεσήμανε ότι «το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης με κατεύθυνση δυτικά με το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο. Εμείς το βρήκαμε ανάποδα. Το πιλοτήριο βλέπει προς τα βόρεια, προς την οροσειρά του Πενταδάκτυλου, και το πίσω μέρος προς τα νότια. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε με επιστημονικό τρόπο για το πώς κατέληξε έτσι το αεροσκάφος».
Όσον αφορά τα οστά ο κ. Καλλής σημείωσε ότι , παρά την πρόσκρουση, τις εκρήξεις και τη φωτιά που ακολούθησαν, η κατάστασή τους είναι πάρα πολύ καλή. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις γενετικές εξετάσεις», είπε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι δόθηκαν δείγματα για σκοπούς προκαταρτικής μελέτης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ώστε να υπάρχει σιγουριά ότι τα οστά είναι σε καλή ποιότητα και θα αποδώσουν DNA.