Μεμονωμένα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς στην εμπορική αγορά της Λέσβου, κατά τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες, οπότε η προσέλευση των προσφύγων – μεταναστών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, διαπίστωσαν οι υπηρεσίες ελέγχου της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες από την αθρόα έλευση στη χώρα μας προσφύγων-μεταναστών, η γενική γραμματεία σε συνεννόηση με τις τοπικές (περιφερειακές-δημοτικές) αρχές και το ΣΔΟΕ, έστειλε στις 09/09/2015 τετραμελές κλιμάκιο ελέγχου στο νησί με σκοπό να συντονιστεί με τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες και την Αστυνομία, να προβεί σε εκτεταμένους ελέγχους και εν τέλει να εκτιμήσει τις συνθήκες λειτουργίας της τοπικής αγοράς. Σκοπός ήταν να διαπιστώσει αν υφίστανται φαινόμενα ακραίας εκμετάλλευσης (υπερβολικά αυξημένες τιμές κλπ) και πόσο εκτεταμένα είναι αυτά.
Διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο χώρο του υπαίθριου εμπορίου (έλλειψη αδειών, μη έκδοση αποδείξεων) και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ, ενώ συντάχθηκαν και 3 μηνυτήριες αναφορές. Όσον αφορά το στεγασμένο εμπόριο, διαπιστώθηκε ότι σε όλα τα πωλούμενα είδη υπήρχαν πινακίδες με τιμές λιανικής πώλησης σε τιμές, που γενικά θεωρούνται «κανονικές», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Γενική άποψη είναι ότι η κατάσταση στο νησί βαίνει προς ομαλοποίηση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τμήματος Εμπορίου της οικείας Περιφέρειας, τα όποια προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές ήταν μεμονωμένα και αφορούσαν, κυρίως, το διάστημα των προηγούμενων 2-3 εβδομάδων, όταν η προσέλευση των προσφύγων-μεταναστών ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη.
«Παρά τις πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες οι πολίτες της Λέσβου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιδρούν με ψυχραιμία, κατανόηση και κοινωνική ευθύνη» υπογραμμίζει η γενική γραμματεία και εκφράζει την εκτίμησή του ότι ανάλογες συμπεριφορές παρατηρούνται και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.
Σημειώνεται τέλος ότι το διάστημα παραμονής του κλιμακίου στο νησί, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού κυρίως σε καταστήματα εστίασης – αναψυχής, καθώς και σε περίπτερα, Mini Market, κλπ., στα οποία λόγω θέσης κοντά στο λιμάνι έρχονται σε άμεση επαφή οι πρόσφυγες και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και ειδικότερα στους χώρους διαμονής των προσφύγων-μεταναστών.