Η εξεταστέα – διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016 καθορίζεται με την αρ.πρωτ.96080/Δ2/17-6-2015 ΥΑ (ΦΕΚ Β1186). Στο πλαίσιο τυχόν μελλοντικής αναμόρφωσης της εξεταστέας διδακτέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ τάξης του Γενικού Λυκείου, θα εξεταστούν οι σχετικές προτάσεις.
Τα παραπάνω απάντησε μεταξύ των άλλων γραπτώς ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στα όσα αναφέρονταν σε επιστολή της Εύξεινου Λέσχης Βέροιας την οποία κατέθεσε ως αναφορά η Βουλευτής κ. Φρόσω Καρασαρλίδου.
Η Εύξεινος Λέσχη Βέροια τόνιζε σε χωρίο του κειμένου της ότι «είναι χρέος του υπουργείου να προσθέσει νέα κεφάλαια με ιστορικά γεγονότα για την γενοκτονία και όχι να αφαιρέσει από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ τάξης για το σχολικό έτος 2015-16 του κεφαλαίου» Ο παρευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα» του μόνου κεφαλαίου που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».
Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας έκλεινε την επιστολή της σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε και απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους Γενοκτονημένους προγόνους μας, χρέος που δεν ξεχνούμε προς τα παιδιά μας αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Σημειώνουμε ότι δεν είναι η πρώτη ερώτηση που έχει κατατεθεί για την αφαίρεση του εν λόγω κεφαλαίου από την εξεταστέα – διδακτέα ύλη της Ιστορίας Κατεύθυνσης. Πρόσφατα 24 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μάθουν μεταξύ των άλλων τους λόγους που ώθησαν το Υπουργείο Παιδείας να αφαιρέσει από την εξεταστέα – διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ Λυκείου, της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, για το επόμενο σχολικό έτος, του κεφαλαίου «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20οαιώνα», ιδίως των ιστορικών γεγονότων της γενοκτονίας των Ποντίων.
Οι βουλευτές τονίζουν στο κείμενό τους ότι η αφαίρεση του κεφαλαίου για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό από τη διδακτέα – εξεταστέα ύλη, εντός του οποίου αναπτύσσονται και τα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε άνευ διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Περαιτέρω, το Υπουργείο Παιδείας δε δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή, ούτε γνωστοποίησε την ύπαρξη σχετικής μελέτης στην οποία βασίζονται οι μεταβολές της ύλης.
Η πιο πάνω απάντηση που δόθηκε και στην επιστολή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων την οποία είχε καταθέσει ως αναφορά ο Βουλευτής Νικόλαος Νικολόπουλος. Η Συνομοσπονδία ζητούσε την άμεση επανένταξη της ιστορίας του Παρευξείνιου Ελληνισμού στην εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων της Γ Λυκείου.
Καλόγηρος Βασίλειος