Τις άθλιες συνθήκες διαμονής μεταναστών και προσφύγων σε Λέσβο και Κω αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», σε σχετική ανακοίνωσή τους την οποία συνοδεύουν με φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τη Λέσβο.
Στη Λέσβο, όπου, όπως αναφέρουν, έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες περίπου 5.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» διαπίστωσαν συνωστισμό στις εγκαταστάσεις, κακές συνθήκες υγιεινής και έλλειψη τροφίμων. Χιλιάδες άνθρωποι που φθάνουν στο νησί αναγκάζονται να διαμένουν στο ύπαιθρο, κυρίως στο Καρά Τεπέ, ένα οικόπεδο χωρίς καμία μορφή διαχείρισης, με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε νερό, στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής και ιατρική φροντίδα.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ξεκινούν άμεσα την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαρισμού, τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στους καταυλισμούς του Καρά Τεπέ και της Μόριας στη Λέσβο. Ήδη, η οργάνωση παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς με λεωφορεία, προκειμένου οι πρόσφυγες που μόλις έχουν φτάσει στις βόρειες ακτές του νησιού να μη χρειάζεται να διανύσουν με τα πόδια την απόσταση των 70 χιλιόμετρων μέχρι το κέντρο καταγραφής στη Μυτιλήνη.
Στην Κω, όπου τα μέλη της ΜΚΟ παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί, 700 άτομα κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά σε ένα ερειπωμένο κτίριο με μέγιστη χωρητικότητα τα 200 άτομα.
Οι ιατρικές ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» εξετάζουν συχνά ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις, όπως ψώρα και άλλες δερματικές μολύνσεις, ως άμεση συνέπεια των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης. Παρά τις προσπάθειες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τον καθαρισμό του χώρου και την παροχή νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, οι συνθήκες δεν μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά, παρά μόνο εάν οι τοπικές Αρχές επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν την κρίση στην υποδοχή των προσφύγων. «Δεδομένης της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο, η χώρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση χωρίς βοήθεια. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να ενεργοποιήσουν επειγόντως τους απαραίτητους μηχανισμούς και να διαθέσουν χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και υλική βοήθεια για να στηρίξουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των νεοαφιχθέντων προσφύγων. Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρέπει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, μετατρέποντας τα λόγια σε πραγματική δράση και εντείνοντας την ανταπόκρισή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», σημειώνει ο επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Στάθης Κυρούσης.