Εξωφρενικές και άδικες διατάξεις, που οδηγούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή και στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, με τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου.
Η ΕΣΑμεΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτο γεγονός να επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στα οχήματα που προορίζονται για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία και κυρίως με κινητική. «Σε μια χώρα που ήδη κυκλοφορούν λίγα προσβάσιμα οχήματα, το γεγονός αποκτά εξωφρενικότητα, γιατί αυτή η διάταξη επιβάλλεται στους φορείς του Δημοσίου και στις οργανώσεις των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, ή άλλους φορείς του μη κερδοσκοπικού τομέα που μαστίζονται από την οικονομική ασφυξία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, τα άτομα με αναπηρία τονίζουν ότι όπως απαιτήθηκε από τους δανειστές της χώρας και ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, «οδεύουμε ολοταχώς για τη “σφαγή” των νέων συνταξιούχων. Ειδικά για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, με λίγα χρόνια εργασίας, μετά από εργατικό ατύχημα, τους εντάσσει άμεσα στους πιο φτωχούς των φτωχών, με σύνταξη-χαρτζιλίκι, όπου όχι μόνο δεν καλύπτει το επιπλέον κόστος της αναπηρίας, αλλά δεν φτάνει ούτε για την επιβίωσή τους».
Η ΕΣΑμεΑ ζητά επίσης να μην θιγούν τα δικαιώματα των μητέρων, συζύγων, γονέων και αδερφών αναπήρων, καθώς και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Σε ένα κράτος δίχως υποστηρικτές δομές για τα άτομα με αναπηρία, που ρίχνει το βάρος και την ευθύνη αποκλειστικά στην οικογένεια, η άρση προστασίας αυτής της ομάδας δεν χωρά στη συζήτηση, τονίζει.
Τέλος η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει τη μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία. Το αίτημα των δανειστών για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία, είναι απαράδεκτο, αναφέρει, καθώς –όπως εξηγεί- τα επιδόματα αποτελούν τη μοναδική ασπίδα προστασίας των ατόμων με αναπηρία, δεν έχουν σχέση με το εισόδημα και δίνονται μόνο λόγω της αναπηρίας.