Οι πολίτες της Ελλάδας βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερα χρόνια οικονομικών δυσκολιών μετά τη συμφωνία της ευρωζώνης για τους όρους ενός τρίτου πακέτου, γράφει το BBC σε άρθρο του με τίτλο «Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα;»
Η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, παρότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη να τερματίσει αυτό που περιέγραφε ως την ταπεινωτική και επώδυνη λιτότητα.
Με τη χώρα να έχει ήδη περάσει χρόνια οικονομικής κρίσης, το BBC συγκρίνει τη δοκιμασία της Ελλάδας με άλλες χώρες και καταγράφει το πώς έχουν επηρεαστεί οι ζωές των πολιτών.
Η μακρά ύφεση
Είναι πλέον κοινή άποψη πως η Ελλάδα περνά ύφεση της κλίμακας του αμερικανικού «Κραχ» του ’30.
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, η οικονομία συρρικνώνεται από το 2008 εκτός από μια περίοδο μικρής ανάπτυξης το 2014. Η επιβράδυνση καλύπτει το 25% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ανεπτυγμένη οικονομία από το 1950.
Πολλοί εκτιμούν πως το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κι άλλο το 2015.
Αγορά εργασίας
Είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά στην Ελλάδα, ειδικά αν είσαι νέος, Την ώρα που το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι εκτός αγοράς εργασίας, το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο στους νέους.
Οι μισοί νέοι κάτω των 25 ετών δεν έχουν δουλειά ενώ σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Ελλάδας τα ποσοστά της ανεργίας νέων ξεπερνούν το 60%.
Την ίδια ώρα είναι πολύ υψηλά και τα επίπεδα των μακροχρόνια ανέργων.
Ύστερα από δύο χρόνια ανεργίας, οι πολίτες χάνουν και την ασφάλισή τους.
Ταυτόχρονα η ανεργία δοκιμάζει και τις δυνατότητες των ασφαλιστικών ταμείων που δέχονται λιγότερες εισφορές. Καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες είναι εκτός αγοράς εργασίας, όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι συντηρούν οικογένειές με το μειωμένο εισόδημά τους.
Το 45% των συνταξιούχων, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, παίρνουν σύνταξη κάτω από τα 665 ευρώ.
Εισόδημα που καταποντίζεται
Παράλληλα οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι και με μειούμενους μισθούς. Στην πενταετία 2008-2013 οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 40%. Το 2014 το εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 2003.
Αυξανόμενη φτώχεια
Όπως σε όλες τις περιόδους ύφεσης, οι φτωχοί και οι ευάλωτοι πλήττονται περισσότερο.
Ένας στους πέντε Έλληνες υφίστανται σημαντική στέρηση αγαθών, σε σχέση με έναν στους δέκα το 2008.
Τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες χαρακτηρίζονταν το 2014 «σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».
Περικοπές σε σημαντικές υπηρεσίες
Η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τις παροχές υγείας. Τουλάχιστον 800.000 Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας λόγω έλλειψης ασφάλισης ή λόγω φτώχειας.
Ψυχική κατάσταση
Η κρίση φαίνεται να επηρεάζει και την ψυχολογία των ανθρώπων. Οι αριθμοί δείχνουν σχεδόν τριπλασιασμό των επιπέδων της κατάθλιψης από 3 σε 8% του πληθυσμού μέσα στην τριετία 2011-2014.
Το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε στο 35% μεταξύ 2012- 2012 σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η επιθεώρηση British Medical Journal.
Το brain drain
Αντιμέτωποι με την προοπτική μειούμενων εισοδημάτων και υψηλής ανεργίας πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά σε άλλες χώρες. Την τελευταία πενταετία ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 400.000.
Έρευνα του 2013 διαπίστωνε πως περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες, γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες ανάμεσά τους, είχαν φύγει από την Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης το 2010.