Τον Ιανουάριο του 1992, η Μαρία Σαμπανιώτη έδωσε σε δύο φιλικές της οικογένειες δηλητηριασμένα τηγανόψωμα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρία άτομα και να κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους άλλα τέσσερα.

Η ιστορία της είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Οι εφημερίδες της εποχής την ονόμασαν «φαρμακούλα» επειδή είχε κεράσει με δηλητήριο (παραθείο), σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο οικογένειες επειδή δεν ήθελαν την κόρη της για νύφη τους. Το αποτέλεσμα ήταν εφτά άτομα να μεταφερθούν σε νοσοκομεία με οξεία δηλητηρίαση από τα οποία τρεις νεκροί και τέσσερις που διέφυγαν τον κίνδυνο χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των γιατρών.

Στην Μαρία Σαμπανιώτη επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβάλει ποτέ ελληνικό δικαστήριο σε γυναίκα. Τρεις φορές ισόβια και άλλα 25 χρόνια κάθειρξη όρισε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, ενώ ο Αρειος Πάγος την έκρινε ως άτομο που υποκρύπτει επικίνδυνη ηθική διαστροφή και απέρριψε την αίτησή της, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Μετά από 19 συνεχή χρόνια εγκλεισμού σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, αποφυλακίστηκε. Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν ήταν εκείνη που έβαλε το δηλητήριο μέσα στα τηγανόψωμα. Όπως λέει ο συνήγορός της στο newsbeast.gr, Γιώργος Παπαϊωάννου, υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Μαρία Σαμπανιώτη που μένει στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι καταπονημένη και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Υποστηρίζει παρά τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή την αθωότητά της και λέει ότι δεν έκανε ποτέ εκείνη τους φόνους.

Τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν ευθύνεται εκείνη για όσα συνέβησαν. Και κάθε φορά που κάποιος πάει να της θυμίσει τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από δεκαεννέα χρόνια, εκείνη αρχίζει να φωνάζει. Και να λέει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το newsbeast.gr πάντως επικοινώνησε με τη Μαρία Σαμπανιώτη, η οποία δεν θέλησε να μιλήσει.

Διαβάστε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».