Αν ο Πλούταρχος είπε για τους νόμους του Δράκοντα ότι «γράφτηκαν με αίμα και όχι με μελάνι», το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους μπορεί να συντάχθηκε στους υπολογιστές του 5ου ορόφου του υπουργείου Εσωτερικών, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στα γραφεία του Γιάννη Ραγκούση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι το… αίμα. Αυτή τη φορά των «διεφθαρμένων», των «επίορκων» ή ακόμη ορισμένες φορές και των όχι και τόσο ευσυνείδητων δημόσιων υπαλλήλων.
Οι τιμωρίες θα είναι βαρύτατες για τους «διεφθαρμένους», αλλά και ιδιαιτέρως απειλητικές για το μέλλον, την εξέλιξη, ακόμη και την απώλεια της εργασίας των υπαλλήλων, που κρίνονται ως τεμπέληδες ή έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον αρκούντως επιβαρημένο για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές, από σημαντικό μέρος του πολιτικού συστήματος, τον ιδιωτικό τομέα, τους επιχειρηματίες, την τρόικα, τον Τύπο και όλους όσοι θεωρούν ότι τα δεινά της οικονομικής κρίσης προέρχονται από το δημόσιο τομέα. Σημαντικές νησίδες διαφθοράς και κακοδιοίκησης στο δημόσιο έχουν συμπαρασύρει, αδίκως, όπως λέει και ξαναλέει ο υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στη χλεύη και την απαξίωση, ενώ ταυτόχρονα έχουν περικοπεί σημαντικά οι αποδοχές τους και με το νέο μισθολόγιο, αναμένεται περαιτέρω μείωση των απολαβών τους, φτάνοντας σε οριακό σημείο, όπως υποστηρίζει με έμφαση και η ΑΔΕΔΥ.
Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας την αδικία ως ένα βαθμό, επιχειρεί με το νομοσχέδιο για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και εντός εβδομάδος (εκτός απρόοπτου) θα το παρουσιάσει στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο, να βάλει τέλος στη γενίκευση, να χωρίσει τα χλωρά από τα ξερά. Άλλωστε, η πρώτη του κίνηση ήταν να απομακρύνει από τα πειθαρχικά συμβούλια τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, για τους οποίους υπάρχουν υπαινιγμοί και ορισμένες φορές σαφείς κατηγορίες ότι «έκαναν τα στραβά μάτια» για πειθαρχικά παραπτώματα συναδέλφων τους ή αν μη τι άλλο λειτουργούσαν αλληλέγγυα έναντι των συναδέλφων τους.
Ωστόσο, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σε βάθος χρόνου το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, θα είναι η εφαρμογή του και αυτό ίσως να οφείλεται στην αυστηρότητά του, με δεδομένο ότι και το προηγούμενο Πειθαρχικό Δίκαιο, που ήταν πιο χαλαρό, εφαρμοζόταν μόνο σε εξόφθαλμες περιπτώσεις και κάτω υπό ορισμένες συνθήκες.
Ένα από τα αγκάθια του νέου Πειθαρχικού Δίκαιου για χιλιάδες υπαλλήλους, θα είναι ο συνδυασμός της εφαρμογής του στις μετατάξεις που θα γίνουν από τον ευρύτερο δημόσιο στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς υπάλληλοι που έχουν υποπέσει αποδεδειγμένα σε πειθαρχικό αδίκημα, δεν θα μπορούν να μεταταχθούν και θα απολύονται. Μάλιστα, οι υπάλληλοι, που υπηρετούν σε φορείς υπό κατάργηση ή συγχώνευση και που θα έχουν φορτωμένο πειθαρχικό φάκελο δεν θα περνούν ούτε καν από την προβλεπόμενη αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.
Επίσης, βαρύτατες θα είναι οι συνέπειες και για την εξέλιξη των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε παράπτωμα, καθώς θα αποκλείονται από κάθε διαδικασία προαγωγής, ενώ οι «επίορκοι» θα υποστούν και μεγάλη μείωση των αποδοχών τους. Ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι υπάλληλοι, που παραπεμφθούν για σοβαρά αδικήματα όπως χρηματισμό ή υπεξαίρεση, θα απομακρύνονται άμεσα από τη θέση τους και θα χάνουν το 75 τοις εκατό του μισθού τους.
Πέραν, όμως, της γενικότερης αυστηρότητας, που θα διέπει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων για τη δραστική συντόμευση περαίωσης των ΕΔΕ εντός δύο μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες ρυθμίσεις ειδικά για υπηρεσίες αιχμής, που παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα διαφθοράς, όπως είναι οι πολεοδομίες και οι εφορίες. Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά θα προβλέπεται η αφαίρεση της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος στους επιβλέποντες μηχανικούς που συμβάλλουν στην αυθαίρετη δόμηση, κάτι που θα πλήξει καίρια το «μαύρο χρήμα» και παράλληλα θα φέρει έσοδα στο δημόσιο. Βαρύτατες θα είναι και οι κυρώσεις για εφοριακούς, που «συναλλάσσονται» με φορολογουμένους.
Σημειώνεται δε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις δεν θα εφαρμόζονται μόνο για το τακτικό προσωπικό του δημοσίου, αλλά και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και το μόνιμο προσωπικό των δήμων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό αυξάνονται τα όρια παραγραφής, που με τον προηγούμενο νόμο ήταν μικρά και επέτρεπαν την αποφυγή της ποινής για τους υπαλλήλους με πειθαρχικά παραπτώματα. Έτσι, ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται από τα δύο χρόνια στα πέντε και για παραπτώματα για τα οποία δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή κατώτερη του υποβιβασμού, η παραγραφή είναι πλέον δεκαετής.