Μολονότι υπήρξε τεράστιο πλήγμα στους Έλληνες φραουλοπαραγωγούς, εξαιτίας της ρωσικής απαγόρευσης για ευρωπαϊκές εισαγωγές, και οι Ελληνες παραγωγοί κηπευτικών έχουν μαρτυρήσει λόγω του Ε.coli, η αλήθεια είναι ότι τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει καλό όνομα στις ξένες αγορές, ενώ αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» των εξαγωγών μας.

Όπως δημοσιεύει η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», πρώτη αγοράζει ελληνικά φρούτα και λαχανικά η Γερμανία, στην οποία εξάγεται το 23% περίπου της εξαγώγιμης παραγωγής, αξίας 320-340 εκατ. ευρώ . Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές σε φρούτα-κηπευτικά (νωπά-μεταποιημένα) ανέρχονται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ . Για ν’ αντιληφθούμε τα μεγέθη, οι εξαγωγές μας σε ελαιόλαδο-λίπη δεν φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Ρωσία παραμένει σημαντικός αγοραστής των ελληνικών φρούτων-λαχανικών. Αγοράζει σχεδόν 87.000 τόνους, με μερίδιο 7%, που αποτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ . Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικών φρούτων-λαχανικών, νωπών ή μεταποιημένων (κομπόστα κ.ά.), φεύγουν προς Μόσχα και Πετρούπολη, ενώ περίπου 28.000-29.000 τόνοι εισάγονται από τη γειτονική Ουκρανία, που ζητεί πλέον πιστοποιητικά ασφαλείας τροφίμων. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι όσα φορτία είναι στο δρόμο μέ�