Η αναγκαιότητα για τη συντονισμένη δράση όλων των φορέων της Πολιτείας με σοβαρότητα και ευθύνη ήρθε στο προσκήνιο με την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου επισήμανε στην ομιλία της για το θέμα αυτό, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβούλιου η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις άμεσες δράσεις αρωγής της Περιφέρειας προς την Πυροσβεστική «συνολικού κόστους 60.000 ευρώ, αλλά και στη διευρυμένη κινητοποίηση για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, αναφερόμενος στο δυστύχημα στα ΕΛΠΕ που στοίχισαν τη ζωή σε 4 εργαζόμενους, καθώς και σε αυτήν την πυρκαγιά και αλλά σε μια παρόμοια παλαιότερα δυστυχήματα όπου έχασαν τη ζωή τους δύο αλλοδαποί, υπογράμμισε την επικινδυνότητα που ενέχει η διαβίωση στην περιοχή. Μίλησε για τη συμμετοχή της Περιφέρεια στο έργο της κατάσβεσης και το οποίο ξεκίνησε κατόπιν της απομάκρυνσης όλων των Ρομά από την καιόμενη περιοχή.
Χαρακτήρισε αποτελεσματική και πολύπλευρη τη συνολική παρέμβαση της Περιφέρειας και χαρακτήρισε «μικροπολιτική αντιπαράθεση» την κριτική που ασκήθηκε από «εκπροσώπους του δικομματισμού που ευθύνονται γα αυτήν την κατάσταση του συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων».
Νωρίτερα, ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Ν. Χαρδαλιάς και άλλοι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι απέδωσαν στην Περιφέρεια καθυστερημένα αντανακλαστικά ως προς τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών, και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
Επίσης, η κ. Αγγελονίδου από τη ”Λαϊκή Συσπείρωση” άσκησε κριτική για τον τρόπο κατάσβεσης που επέλεξε η Πυροσβεστική, υποστηρίζοντας ότι η πλήρης καύση του υλικού μεγιστοποιεί τις εκπομπές των ρύπων.
Από την πλευρά του, ο αντιδημάρχος Ασπροπύργου I. Ηλία επισήμανε ότι «η κοινωνία ασχολήθηκε με την πυρκαγιά όταν άλλαξε ο αέρας και έφερε την οσμή του καπνού μέχρι τις άκρες της Αττικής, ενώ το Θριάσιο πλήττεται καθημερινά από τέτοιες πυρκαγιές και τοξικά νέφη».
Το ίδιο εργοστάσιο είχε καεί τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στην περιοχή υπάρχουν 45 αδειοδοτημένα σκραμπατζίδικα και άλλα 350 χωρίς άδεια, με συνολικό τζίρο πολλών εκατομμυρίων -στο πλαίσιο της παραοικονομίας.
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην ομιλία της είχε χαρακτηρίσει το υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων «μήτρα διαφθοράς», ενώ στις επικρίσεις της εκπροσώπου της ”Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής” Δ. Κουτσούμπα για το τι κάνει επί του θέματος αυτού η νέα περιφερειακή Αρχή, η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου απάντησε:
«- Προχωράμε σε ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης των ΑΣΑ που θα θέτει καθαρούς κανόνες και θα ελέγχει συστηματικά όλους τους εμπλεκόμενους δρώντες – του δημόσιου τομέα και τους ιδιώτες.
– με ευθύνη της Δ/νσης Περιβάλλοντος θα εγκαταστήσουμε μόνιμα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου της ρύπανσης,
– θα υιοθετήσουμε μοντέλα συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι για παρόμοιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, με παράλληλη τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου».