Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη συγκρότησή της, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα με αντικείμενο τον προσδιορισμό των επιστημονικών κριτηρίων για την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων στην λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Η Επιτροπή κατέληξε στον προσδιορισμό των κριτηρίων για την αποτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου ανά επάγγελμα. Σε πρώτη φάση η επιτροπή θα εξετάσει διάφορα κριτήρια όπως της νοσηρότητας της θνησιμότητας ή του προσδόκιμου ζωής που συνοδεύουν ορισμένα επαγγέλματα με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και τα πρώτα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει δεύτερη μελέτη με εμπειρικά κριτήρια και αξιοποίηση συγκεκριμένων μελετών για κάθε επάγγελμα.
Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της επιτροπής στις 4 Μαΐου ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής, να εργαστούν χωρίς δεσμεύσεις και βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επιστημονικά κριτήρια.
Ο περιορισμός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών στο 10% του εργατικού δυναμικού αποτελεί δέσμευση του μνημονίου, όμως τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας πιστεύουν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τον εξορθολογισμό την αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων και την διόρθωση των υπερβολών που έχουν γίνει κατά το παρελθόν.
Η Επιτροπή που συνέλθει και πάλι την ερχόμενη Τρίτη όπου θα υπάρξει αναλυτική εισήγηση του προέδρου της κ. Θεόδωρου Κωνσταντινίδη Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και θα συνεδριάζει καθημερινά έως και την Πέμπτη.
Στην Επιτροπή έχουν κατατεθεί ήδη 100 αιτήματα σωματείων και εργοδοτών που ζητούν την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων από τη λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών.