«Η αύξηση του ωραρίου εργασίας για το προσωπικό των παιδικών και βρεφικών σταθμών, που εντάσσεται στη γενικότερη ρύθμιση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωράριο εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, από τις 37,5 στις 40 ώρες, υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και δημιουργεί νέες, δυσμενείς επιπτώσεις στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όλων των εργαζομένων».
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΠΟΕ-ΟΤΑ, και το προεδρείο του Επιστημονικού Συνδέσμου των Παιδαγωγών Προσχολικής Αγωγής «Πανελλήνιος Σύλλογος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ», ΠΑΣΥΒ-Ν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Θέμα της συνέντευξης ήταν η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ωρών εργασίας, από 30 σε 40, στο παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό προσωπικό των παιδικών σταθμών. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι «σε μία περίοδο που η ανεργία καλπάζει, προκαλεί ερωτήματα η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία προφανώς συνδέεται με επικείμενες απολύσεις, σε πρώτη φάση συμβασιούχων».
Μάλιστα, τα μέλη του προεδρείου του ΠΑΣΥΒ-Ν τεκμηρίωσαν επιστημονικά την υποβάθμιση της ποιότητας παροχών στην προσχολική αγωγή από την αύξηση του ωραρίου εργασίας, λέγοντας ότι «η προσχολική αγωγή είναι μέρος της γενικής εκπαίδευσης και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της, διότι κατά τη διάρκεια αυτής, όπως έχει αποδειχθεί, διαμορφώνεται το 50% της προσωπικότητας και το 33% της συνολικής νόησης του ανθρώπου».
Οι εργαζόμενοι διατύπωσαν την άποψη ότι το «εξάωρο εργασίας στους παιδικούς σταθμούς δε θεμελιώθηκε τυχαία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ευαίσθητο ρόλο και το δύσκολο έργο του παιδαγωγού και έχει άμεση σχέση με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του. Η επιβάρυνση του παιδαγωγού με πολλές ώρες εργασίας θα έχει αρνητικές συνέπειες στο παιδαγωγικό έργο του, και η αύξηση κατά 10 ώρες την εβδομάδα του ωραρίου θα εξαντλήσει τα αποθέματα του εκπαιδευτικού, τη στιγμή που οι απαιτήσεις της σύγχρονης αγωγής γίνονται ολοένα και υψηλότερες».
Τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και ο ΠΑΣΥΒ-Ν, ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «παρκινγκ» και μελλοντικά σε «αποθήκες» παιδιών. Εκφράζοντας, μάλιστα, την αντίθεσή της στη διεύρυνση του ωραρίου για το προσωπικό των ΟΤΑ, και ειδικότερα για το παιδαγωγικό προσωπικό, η Ομοσπονδία αποφάσισε και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Μαΐου 2011, με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας των μάχιμων παιδαγωγών στην πλατεία Συντάγματος, και διοργανώθηκε από τον ΠΑΣΥΒ-Ν και την στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Για κατάργηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών σταθμών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η πλειοψηφία των νομικών προσώπων των δήμων που συνενώθηκαν έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, καθώς διαπιστώνονται σημαντικά λειτουργικά προβλήματα.
Σήμερα, Δευτέρα 9 και αύριο Τρίτη 10 Μαΐου 2011, όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των ΟΤΑ πραγματοποιούν 48ωρη πανελλαδική απεργία. Για αύριο, στις 11.00 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα) και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011, όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, και στο συλλαλητήριο, στις 11.00 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως.
Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις, που αφορούν στην προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας των παιδαγωγών στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, και προσκάλεσε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, να συνταχθούν σε κοινό αγώνα αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την υποβάθμιση της ποιότητας παροχών στην προσχολική αγωγή, καθώς εκτιμάται ότι επόμενος «στόχος» θα είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.