Κατά τη διάρκεια ενός διετούς ταξιδιού ανά τον κόσμο που τους οδήγησε από την Τιχουάνα του Μεξικού στο Μπέλφαστ και την Ιερουσαλήμ, η διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, Αλεξάνδρα Νοβοσελόφ, και ο πολιτικός αναλυτής Φρανκ Νέις επιχείρησαν να συναντήσουν λαούς που ζουν σε διχοτομημένες από τείχη περιοχές του πλανήτη. Το ταξίδι τους κατέγραψαν με το φωτογραφικό φακό τους.
Οι παραπάνω φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση με θέμα «Τείχη μεταξύ των ανθρώπων», από τις 7 ως τις 21 Μαΐου στην γκαλερί του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Η αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, η διχοτόμηση της Κύπρου, οι γραμμές ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία, το Μαροκινό τείχος που διασχίζει τη δυτική Σαχάρα από το Βορρά προς τον Νότο, το φράγμα που κατασκευάστηκε μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, οι φράκτες που διαχωρίζουν τις ισπανικές πόλεις Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο , τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην ελεγχόμενη γραμμή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας και το τείχος διαχωρισμού μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, έρχονται σε αντίθεση με τον υπόλοιπο παγκοσμιοποιημένο κόσμο και είναι μάρτυρες δυσεπίλυτων συγκρούσεων.
Μέσα από την ανέγερση των τειχών, η έκθεση αναδεικνύει όχι μόνο την ασάφεια της παγκοσμιοποίησης, αλλά αντικατοπτρίζει και τις νέες προκλήσεις ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση. Μέσα από τους διαχωρισμούς που απεικονίζουν, οι φωτογραφίες αυτές αφηγούνται την επίδραση των τειχών στις ζωές των απλών ανθρώπων. Οι επισκέπτες καλούνται να επισκεφθούν νοερά τις διχοτομημένες αυτές περιοχές, να αφουγκραστούν τις ιστορίες του κάθε τείχους και να αισθανθούν τον αντίκτυπό τους στην καθημερινότητα των πολιτών.
Οι φωτογραφίες συμπληρώνονται από το ομότιτλο βιβλίο, που εκδόθηκε το 2007 στο Παρίσι και περιλαμβάνει αφηγήσεις και σημειώσεις των δύο δημιουργών. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης.
Η έκθεση, που αποτελεί παραγωγή του Διεθνούς Μουσείου Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στη Γενεύη, διοργανώνεται στο πλαίσιο της διημερίδας «Διαπολιτισμικοί χώροι και Μετανάστευση», με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.