Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκε ο δήμος Πύργου, ο οποίος εγκαλείται ότι ζήτησε και έλαβε από προμηθευτές και εργολάβους, κατά την περίοδο 2000-2006, εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 1.443.678 ευρώ! Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του δήμου Πύργου, δηλαδή η δέσμευση του 50% των καταθέσεών του και η απαγόρευση διάθεσης της ακίνητης περιουσίας του!

Το θέμα ανέδειξε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους αντιδημάρχους. Όπως ανέφερε, αν και με επανειλημμένες παρεμβάσεις είχε ζητηθεί η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο 2005 και 2006, ο έλεγχος αυτός δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, προηγήθηκε φορολογικός έλεγχος, που αν και είχε ολοκληρωθεί ήδη τον Ιούλιο του 2008 στο επίπεδο των μεγάλων υποθέσεων που αφορούν στη διαφάνεια και τη λειτουργία του δήμου και είχε διαπιστώσει πλήθος περιπτώσεων κακοδιαχείρισης με τη μέθοδο των εικονικών τιμολογίων, επεκτάθηκε αυθαίρετα σε όλους τους συναλλασθέντες με το Δήμο Πύργου, ακόμη και με αντικείμενο 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, ενώ ο δήμος Πύργου δεν έχει ζητήσει τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, οι ελεγχόμενοι ενημερώνονταν από τους διενεργούντες τον έλεγχο ότι «ο έλεγχος γίνεται μετά από καταγγελία του δήμου Πύργου».

Να σημειωθεί πως Δημοτική Αρχή προσέφυγε ενώπιον του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ζητώντας την άρση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ έστειλε επιστολή και στον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του.

Το θέμα πάντως είναι πολύ σοβαρό και αφορά αρκετούς δήμους σε όλη τη χώρα. Αν δεν διευθετηθεί άμεσα, οι δήμοι αυτοί θα οδηγηθούν σε στραγγαλισμό της οικονομικής δραστηριότητας με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και τους πολίτες.

Πηγή: iliatora.gr