Η λίμνη Κάρλα βρίσκεται στα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας. Αποξηράνθηκε ολοκληρωτικά το 1962 με σκοπό να μην δημιουργούνται έλη και προβλήματα από πλημμύρες, ενώ η αποκατάστασή της ξεκίνησε με σκοπό τη χρήση της για τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013 που θα πραγματοποιούνταν σε Λάρισα και Βόλο, πράγμα το οποίο εντέλει δεν θα γίνει στην Ελλάδα.
Ιστορικά, γύρω από την περιοχή της λίμνης, εγκαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν πολιτισμοί που ανάγονται στη Νεολιθική εποχή ενώ κατά τη σύγχρονη ιστορία του 20ου αιώνα, η λίμνη αποτελούσε πηγή ζωής για 1000 τουλάχιστον οικογένειες των παραλίμνιων χωριών της Κάρλας, καθώς υπήρχαν περίπου 1000 ψαράδες.
Πριν την αποξήρανση, η ορνιθοπανίδα της περιοχής υπολογιζόταν σε 1.000.000 πτηνά που διαβιούσαν στην περιοχή και ο αριθμός αυτός αποτελούσε το μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών σε ελληνικό υγρότοπο. Είναι, επίσης, σημαντικός ο αριθμός των 143 ειδών πτηνών εκ των οποίων τα 55 είδη είναι σήμερα υπό προστασία.
Και ερχόμαστε στο σήμερα… Μέσα από ένα οδοιπορικό που κάναμε περιμετρικά της λίμνης είδαμε τη σημερινή της κατάστασης που μόνο τα πτηνά, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στην Κάρλα, δίνουν σημάδια ζωής σε μια περιοχή που πριν μισό αιώνα έσφυζε από ζωή. Το μόνο που ακούγεται είναι το νερό των ταμιευτήρων που γεμίζουν τη λίμνη και το κράξιμο και το φτερούγισμα των πτηνών. Η ποιότητα των νερών δεν είναι καλή, πράγμα το οποίο φαίνεται σε κάθε επισκέπτη που θα κάνει μια βόλτα στη λίμνη. «Στη στεριά δεν ζει το ψάρι..» τραγουδούσαν οι ηρωίδες Σουλιώτισσες, καθώς έπεφταν από το γκρεμό για να μην υποταχτούν στον τούρκικο ζυγό, πράγμα το οποίο εννοούσαν με αυτή τη φράση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί κυριολεξία, καθώς στις όχθες το σκηνικό των νεκρών ψαριών είναι συχνό.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως η λίμνη θα γίνει εκ νέου πνεύμονας ζωής για την πανίδα. Ωστόσο, οι αρμόδιοι πρέπει να μεριμνήσουν τόσο για την ποιότητα των υδάτων που απορρέουν στη λίμνη, όσο και για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η λίμνη αλλά και η γύρω περιοχή.
πηγή: thisisvolos