Στην πρωτεύουσα κατεβαίνουν τη Δευτέρα κτηνοτρόφοι της Κομοτηνής.
Προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Μεταξύ των αιτημάτων των κτηνοτρόφων, περιλαμβάνονται: άμεση πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης με ταμειακή διευκόλυνση, ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας, πληρωμή και έναρξη των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης, την μη αποδοχή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών σβόλων.
«Η κ. Μπατζελή δεν υλοποιεί αυτά που υποσχέθηκε»
Μιλώντας για τα αιτήματά τους και για τους λόγους που τους οδηγούν στην παράσταση διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κομοτηνής Μαργαρίτης Θεολόγου κατηγόρησε την υπουργό γεωργίας Κ. Μπατζελή για αθέτηση υποσχέσεων. «Η κ. Μπατζελή δεν υλοποιεί αυτά που υποσχέθηκε και αυτό μας προβληματίζει. Θεωρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Βασικά μας αιτήματα είναι οικονομικής φύσης. Η κυβέρνηση επικαλείται την κρίση για την οποία εμείς δεν ευθυνόμαστε και μάλιστα βοηθάμε να ξεπερασθεί αυτή με την αύξηση της παραγωγής. Πώς λοιπόν θα ξεπερασθεί η κρίση χωρίς να μας στηρίξουν; Από εκεί και πέρα υπάρχουν και θεσμικά αιτήματα που αφορούν στην πρόταση νόμου, την οποία επιστρέψαμε γιατί δεν συμπεριλάμβανε την δημιουργία Ομοσπονδίας Κλαδικής για τους κτηνοτρόφους. Υπήρχε κάτι αόριστο μέσα και το ερώτημα είναι υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης θέληση για ενίσχυση αυτού του στρατηγικού κλάδου; Ένα βασικό θέμα επίσης και βασικό είναι οι άδειες λειτουργίας ποιμνιοστασίων. Δεν υπάρχει σε καμία νομαρχία η απόφαση υπογεγραμμένη από την υπουργό που πιστοποιεί ότι δίνεται παράταση με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να είναι έρμαια αυτής της πολιτικής. Υπάρχει πρόβλημα με τα ποιμνιοστάσια και ήδη η υπουργός θα έπρεπε να δώσει λύση αλλά δεν το έκανε και αυτό».
Ο κ. Μαργαρίτης εκφράζοντας προσωπική του άποψη τονίζει ότι η κ. Μπατζελή έχει επιλέξει ως συνεργάτες και συμβουλάτορες μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είναι υπεύθυνοι «και για το χάλι το συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό».
«Η χαρτογράφηση βοσκοτόπων δημιουργεί κίνδυνο στις εξισωτικές επιδοτήσεις»
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι η προωθούμενη χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς, όπως λένε, προσδιορίζει ως «δάσος», δασικές εκτάσεις, αποτελούμενες κυρίως από θάμνους και πουρνάρια, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η βόσκηση.
Όπως εξηγεί ο κ. Μαργαρίτης αυτομάτως τίθενται σε κίνδυνο οι εξισωτικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν, το ύψος των οποίων, εκτός από τον αριθμό των ζώων, καθορίζεται και από τους χώρους βόσκησης. «Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει δει η κ. υπουργός».
«Ευδιάκριτα φώτα πορείας σε πρόβατα»
Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, τα κοπάδια που κινούνται μετά τη δύση του ηλίου σε οδικό άξονα πρέπει να έχουν, στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο, ευδιάκριτα φώτα πορείας! Σε αντίθετη περίπτωση, αν συμβεί τροχαίο δυστύχημα, ο βοσκός είναι συνυπαίτιος. Την απόφαση αυτή έλαβε το ανώτατο δικαστήριο έπειτα από προσφυγή οδηγού που υπέπεσε σε τροχαίο.
«Πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί. Το ζώο έχει παράξενη αντίδραση στα σήματα που πάμε να το βάλουμε. Δεν είναι κάτι εύκολο. Όταν κυκλοφορούν τα πρόβατα νύχτα, οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλη ευθύνη και επιβάλλεται το κοπάδι όταν περνά από το δρόμο ειδικά άσφαλτο, να υπάρχουν δύο άτομα. Με αυτό θα συμφωνήσω. Όμως, όταν είναι μέρα, επιβάλλεται και οι οδηγοί να προσέχουν. Υπάρχουν σήματα που δείχνουν ότι το όριο ταχύτητας είναι μέχρι σαράντα χιλιόμετρα. Όταν όμως αυτοί τρέχουν με εκατό, παρανομούν.Εμείς βέβαια δεν έχουμε παράπονο. Εξ όσων γνωρίζω, τα δικαστήρια
δικαιώνουν τους κτηνοτρόφους τις περισσότερες φορές γιατί έχουν δίκαιο,
όπως έχουν τιμωρηθεί και οι κτηνοτρόφοι που την νύχτα δεν σέβονται τους
οδηγούς, γιατί ο δρόμος είναι δικός τους και έχουμε ευθύνη να έχουμε
φωτισμό μπροστά και πίσω».
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης