Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μεταναστευτική της ελληνικής κυβέρνησης βροντοφώναξαν οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας ενώπιον του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας.

Οι κάτοικοι εξήγησαν στον περιφερειάρχη την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι όπου οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και εστίασαν στην έλλειψη οργανωμένων χώρων προσωρινής παραμονής τους, που οδηγεί στη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ άσχημες.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν οι μετανάστες σε οργανωμένους χώρους υποδοχής και παράλληλα να ενισχυθεί η αστυνόμευση για την αποφυγή δημιουργίας νέων πρόχειρων καταυλισμών.

«Είχα τη δυνατότητα να δω, για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από την παραμονή στην ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδων μεταναστών. Η Θεσπρωτία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει άλλο το βάρος τους. Η μοναδική, λύση που απομένει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι η άμεση μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένους χώρους υποδοχής, μακριά από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αυστηρή περιφρούρηση της ευρύτερης περιοχής για την αποτροπή δημιουργίας νέων καταυλισμών. Το αίτημα αυτό, θα υποβάλλουμε και γραπτώς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στα άλλα συναρμόδια υπουργεία, καθώς πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες, πριν καταρρεύσει ολοσχερώς ο κοινωνικός ιστός της Θεσπρωτίας και στο σύνολό τους η τοπική οικονομία και ο τουρισμός».

Να υπενθυμίσουμε ότι προχθές, από τις 7 μέχρι τις 11 το πρωί, αποκλείστηκε από πολίτες της Ηγουμενίτσας, τον Δήμο και φορείς της περιοχής, το λιμάνι εξωτερικού της πόλης, σε μια προειδοποιητική πρώτη διαμαρτυρία, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με την ελπίδα να περάσουν με πλοία στα λιμάνια της Ιταλίας. Με τον αποκλεισμό, δεν επετράπη η είσοδος και η έξοδος από το λιμάνι σε κανένα αυτοκίνητο.

«Η διαμαρτυρία είναι η πρώτη, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες, περισσότερο δυναμικές…», δήλωσε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, συμπληρώνοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για κίνηση ρατσισμού κατά αυτών των απεγνωσμένων ανθρώπων. Κατάφεραν να καταστρέψουν την ηρεμία της περιοχής, να εξαφανίσουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, που καθημερινά οξύνονται και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξή τους. Τη λύση πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση. Έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη των αρμόδιο υπουργό κ. Παπουτσή να έλθει στην Ηγουμενίτσα, να δει από κοντά το πρόβλημα και από κοινού να προωθήσουμε λύσεις. Δεν μπορεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…».

πηγή: epiruspost