Ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα της Καθαριότητας στην πόλη, έκανε απολογισμό των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Αρχής το τελευταίο τρίμηνο, στον κρίσιμο αυτό τομέα, ενώ προσδιόρισε τους στόχους και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ώστε ο Πειραιάς να γίνει μια από τις πιο καθαρές πόλεις της Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Όπως όλοι γνωρίζετε, ο Πειραιάς ήταν αντικειμενικά η πιο βρώμικη πόλη της χώρας με σκουπίδια σε κάθε γειτονιά, με κάδους που είχαν να πλυθούν χρόνια, με παρατημένα αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα σε όλα τα σημεία της πόλης και με μία Δ/νση Καθαριότητας που παρ΄ όλη την καλή διάθεση των εργαζομένων είχε αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.
Για να σας δώσω μία εικόνα του τι συναντήσαμε όταν αναλάβαμε το Δήμο, θα σας αναφέρω τα εξής:
• Δεν υπήρχε καμία καταγραφή των οχημάτων,
• καμία πρόβλεψη των υπηρεσιακών αναγκών,
• καμία δομημένη οργάνωση του τρόπου λειτουργίας, όπως ορίζουν τα σύγχρονα δεδομένα μιας μεγαλούπολης.
Πιο συγκεκριμένα: Παραλάβαμε ένα στόλο από 49 απορριμματοφόρα εκ των οποίων 22 μόνο εν λειτουργία και τα υπόλοιπα 27 για επισκευή,
6 πλυστικά μηχανήματα, κανένα σε λειτουργία,
6 οχήματα – σάρωθρα, κανένα σε λειτουργία
και 21 ανοιχτά φορτηγά για ογκώδη αντικείμενα εκ των οποίων μόνο 2 σε λειτουργία και 19 χαλασμένα.
Σε επίπεδο προσωπικού; Τα δεδομένα τα γνωρίζετε. Έλλειψη ικανοποιητικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.
Στους τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, κάνοντας πράξη την ισχυρή συμμαχία που είχαμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε Δημοτικής Αρχής – Εργαζομένων στην Καθαριότητα – Πολιτών και μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στην καθαριότητα, τους οποίους και ευχαριστώ, όπως επίσης ευχαριστώ και τον Ηλία Κατσαφάδο, εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για την καθαριότητα, καταφέραμε να καθαρίσουμε πρωτογενώς την πόλη.
Ειδικότερα, μέσα σε ενενήντα ημέρες επισκευάστηκε σχεδόν το σύνολο των απορριμματοφόρων, πέντε από τα έξι πλυστικά μηχανήματα, δύο σάρωθρα και πέντε φορτηγά.
Συνολικά έγιναν 950 μικρές ή μεγάλες συντηρήσεις. Ενώ φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται επίτευγμα το πλύσιμο των κάδων!
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έκτακτες επιχειρήσεις καθαριότητας κατά τα Σαββατοκύριακα με αποκομιδή απορριμμάτων και οδοσάρωση σε όλους τους τομείς της πόλης.
Οργανώσαμε και εφαρμόσαμε σχέδιο καθαρισμού σε σημεία της πόλης, όπου υπήρχε μεγάλη και επί μακρόν συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων και αποτελούσαν εστία μόλυνσης για τους κατοίκους.
Αυξήσαμε τα δρομολόγια για αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών, διπλασιάζοντας τις περισυλλεχθείσες ποσότητες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Επίσης, τοποθετήθηκαν 422 καινούργιοι κάδοι, ενώ 354 επισκευάστηκαν.
Επιπρόσθετα, καθαρίσαμε 1.300 τόνους ογκώδη και σκουπίδια από το οικόπεδο του Δήμου στο Σχιστό.
Προγραμματίστηκε η λειτουργία των δύο σαρώθρων που επισκευάσαμε σε καθημερινή βάση στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης.
Ακόμη, προχωρήσαμε στην ενίσχυση του προσωπικού με τις προσλήψεις που ήδη κάνουμε.
Πρέπει να καταλάβετε, ότι πολλές φορές, όποιες και να είναι οι προθέσεις της Δημοτικής αρχής και οι προσπάθειες των εργαζομένων, η καθαριότητα της πόλης μας είναι άμεσα συνδεδεμένη και με εξωγενείς παράγοντες.
Χαρακτηριστικά αναφέρω τα καθημερινά προβλήματα τόσο στον ΧΥΤΑ, όσο και στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης, που μας έχουν αναγκάσει κάθε πρωί να ζούμε με το άγχος εάν θα καταφέρουμε το αυτονόητο για την πόλη μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι καιροί ορίζουν ριζική αναδιοργάνωση, τόσο της διαδικασίας συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων, όσο και απόθεσης και διαλογής.
Η στρατηγική μας για το αύριο, θα βασιστεί στα εξής:
Ι. Προμήθεια μέσω της διαδικασίας χρονομίσθωσης που θα περιλαμβάνει και τα ανταλλακτικά κα το service νέων απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων.
ΙΙ. Μελέτη χωροθέτησης των κάδων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της αποκομιδής
ΙΙΙ. Αναδιοργάνωση των δρομολογίων και διασύνδεση με εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα.
ΙV. Εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής ενημέρωσης με σκοπό τη διαλογή στην πηγή.
V. Ενίσχυση των δρομολογίων ανακύκλωσης και δημιουργία προσωρινού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε container
VI. Επέκταση του προγράμματος μηχανικής οδοσάρωσης.
VII. Εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2011 ενός πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης το οποίο θα διαρκέσει ένα χρόνο,
VIII. Εφαρμογή ενός Helpdesk για τους δημότες για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων με πληρωμή ανάλογα με τον όγκο που απορρίπτουν.
VX. Σχεδιασμός Δικτύου και Τοποθέτηση Κάδων για ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε δημοτικά κτίρια (δημοτική κοινότητα, ΚΑΠΗ) και σχεδιασμό για την επέκταση του.
Το μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της χρήσης υγειονομικής ταφής, στην αύξηση των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών, στην μείωση των απορριμμάτων της πόλης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τη μάχη για τη καθαριότητα τη δίνουμε καθημερινά και δεν θα αποτύχουμε».