«Ο Πειραιάς πρέπει να ενισχυθεί άμεσα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Πρόχειρες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων υπό την πίεση του Μνημονίου και με κυβερνητική συνενοχή δεν θα περάσουν στον Πειραιά. Δεν θα τους αφήσουμε να κλείσουν κανένα σχολείο. Δεν θα τους αφήσουμε να στερήσουν την ελπίδα των “παιδιών του Πειραιά” για ένα καλύτερο αύριο.»
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην Ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Πειραιά με θέμα: «Ανοιχτός Διάλογος για την παιδεία στον Πειραιά μας».
Εισήγηση του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου:
«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, γονείς, μαθητές,
Πρώτα απ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή ημερίδα. Επιβεβαιώνεται με την παρουσία σας, ότι η πρωτοβουλία μας να ξεκινήσουμε από εδώ, από τον Πειραιά, το διάλογο για την Παιδεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και πραγματικά πιστεύω ότι οι λέξεις κλειδιά στην νέα εποχή που βρισκόμαστε είναι ο διάλογος, η σύνθεση, η συνεννόηση.
Με λύπη διαπιστώνω πως η κυβέρνηση και τις τρεις αυτές λέξεις τις αγνόησε και προχώρησε ερήμην της κοινωνίας στο κλείσιμο δεκάδων σχολείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αγαπητοί φίλοι,
Έγκαιρα είχα προειδοποιήσει ως Δήμαρχος Πειραιά αλλά και με ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού μας Συμβουλίου την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε πολιτικές σαρωτικού χαρακτήρα στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι εντελώς λάθος αυτή η πολιτική, είναι εγκληματική για τον τόπο αυτή η αντίληψη.
Μια κυβέρνηση που στοιχειωδώς σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να ανοίγει σχολεία και όχι να τα κλείνει κάνοντας λεκτικές ακροβασίες και βαπτίζοντας τα λουκέτα συγχωνεύσεις.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε και να γίνει σαφές. Όταν μιλάει το Υπουργείο για συγχωνεύσεις μιλά για καταργήσεις σχολείων.
Και όταν μιλάμε για συγχωνεύσεις μιλάμε και για κατάργηση οργανικών θέσεων. Στον Πειραιά με την απόφαση της κυβέρνησης χάνονται 50 οργανικές θέσεις δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες 50 καθηγητών στη Δευτεροβάθμια.
Και όταν μιλάμε για αριθμούς, να έχουμε στο μυαλό μας ότι μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Για ζωές ανθρώπων και οικογενειών που με μια μονοκονδυλιά με μια υπογραφή κάποιοι εγκέφαλοι του Υπουργείου Παιδείας αποφασίζουν να τους αλλάξουν την ζωή.
Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, γιατί αυτή η βιασύνη, γιατί αυτή η έλλειψη διαλόγου, γιατί η τόση πρεμούρα να καταργήσουμε σε μια νύχτα σχολεία. Ποιών τα κελεύσματα έρχεται να υιοθετήσει άρον-άρον και με προχειρότητα η κυβέρνηση;
Ήδη, οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Ο ενδοτισμός των κυβερνώντων αυτόν τον τόπο στις επιταγές της Τρόικας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που να αγνοούνται επιδεικτικά οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.
Δεν μπορεί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και ομοφώνως όλα τα Δημοτικά Συμβούλια να κάνουν λάθος και με μικρή ομάδα πέριξ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να κατέχει την απόλυτη σοφία.
Δεν μπορεί σε ένα κατεξοχήν Υπουργείο, που λειτουργικός του ρόλος είναι να μυήσει τα παιδιά στην έννοια του διαλόγου, να τον αρνείται πεισματικά. Τι φοβάται και λειτουργεί με πρακτικές του αποφασίζομεν και διατάσσομεν ότι τα παιδιά του τάδε σχολείου θα πάνε στο δείνα σχολείο.
Δεν κάνουν δυστυχώς ούτε το αυτονόητο.
Να περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να προβλέψουν ότι ένα νέο ρεύμα μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία λόγω της οικονομικής συγκυρίας, λόγω των δυσκολιών των νοικοκυριών, θα μεταφερθεί στη Δημόσια Εκπαίδευση. Τόσο πολύ μυαλό θέλει αυτή η σκέψη που την κάνουμε όλοι μας και τη βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες;
Φίλες και Φίλοι,
Μπορεί να κόψουμε τις όποιες σπατάλες γίνονταν και γίνονται. Στην Παιδεία όμως δεν μπορούμε να κόψουμε ούτε ένα ευρώ. Πρέπει να επενδύουμε ως Πολιτεία ως κοινωνία στην Παιδεία.
Να χτίζουμε νέα σύγχρονα σχολεία όπως γίνεται παντού. Εδώ η Ράλλειος είναι 40 χρόνια από σχολείο σε σχολείο γιατί η Πολιτεία δεν ανέλαβε την ευθύνη να χτίσει την καινούρια Ράλλειο.
Το Ζάννειο στεγάζεται σε ένα οίκημα 100 και πλέον ετών που είναι επικίνδυνο.
Τα περισσότερα σχολεία του Πειραιά είναι σε τραγική κτιριακή υποδομή. Το γνωρίζουμε όλες και όλοι.
Απαιτούμε έστω και τώρα, η υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με τους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να βρεθούν πιο λειτουργικές λύσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Ο Πειραιάς πρέπει να ενισχυθεί άμεσα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Πρόχειρες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων υπό την πίεση του Μνημονίου και με κυβερνητική συνενοχή δεν θα περάσουν στον Πειραιά. Δεν θα τους αφήσουμε να κλείσουν κανένα σχολείο.
Δεν θα τους αφήσουμε να στερήσουν την ελπίδα των «παιδιών του Πειραιά» για ένα καλύτερο αύριο.»
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές κ.κ. Π. Μελάς, από τη Ν.Δ., Δ. Μανωλάκου, από το ΚΚΕ και Θ. Δρίτσας, από τον ΣΥΝ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Πειραιά, το κύριο αίτημα ήταν να μην συγχωνευτούν σχολεία στην πόλη και να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία.
Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Κουβάτσος.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σ. Σπυρίδων.
Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Α. Κάρλες, Γ. Δαβάκης, Σ. Ευσταθόπουλος, Ε. Σαρρή, Μ. Φύκια και Π. Πουλικαράκος.
Οι Πρόεδροι: του Ο.Π.Α.Ν. κ. Γ. Σιγάλας, της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Κ. Μανωλάκος, της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Π. Καλαγιά.
Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ.Γ. Μελάς, Α. Θεοδώρου και Ν. Αμοργιανός.
Ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης.
Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές των σχολείων του Πειραιά.